Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την προσεχή Δευτέρα 15/5 είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών (Μαρτίου-Απριλίου) και μέρος από το δώρο του Πάσχα, συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Τσερμενίδης, απαντώντας έτσι και στο αίτημα της διοίκησης του οργανισμού, που με ανακοίνωσή της ζητά την «υπομονή και κατανόησή τους».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε ότι «εάν δεν πληρωθούμε εντός της ημέρας, από Δευτέρα ξεκινάμε επίσχεση εργασίας και ζητάμε και συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, προκειμένου να τεθούν ζητήματα που θα αφορούν σε οριστικές λύσεις για τη βιωσιμότητα του οργανισμού», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με την ανακοίνωσή του ο οργανισμός παροτρύνει τους 2.300 εργαζομένους του ΟΑΣΘ να απέχουν από την κινητοποίηση που γνωστοποιήθηκε, «αφενός μεν για να βοηθήσουν τη διοίκηση στις προσπάθειές της να διασφαλίσει τις βέλτιστες συνθήκες για το μέλλον των εργαζομένων και του ΟΑΣΘ, αφετέρου δε, για να μη διαταραχθεί το συγκοινωνιακό έργο και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο νομό Θεσσαλονίκης». Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του οργανισμού, κάνει λόγο για μια κίνηση «η οποία έρχεται σε μια κομβική συγκυρία, κρίσιμη για το μέλλον του ΟΑΣΘ και μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να πάρει καθαρογραμμένη την απόφαση της περασμένης Δευτέρας της Διαιτησίας, βάσει της οποίας για την εκκαθάριση του 2014 θα πάρει ο ΟΑΣΘ 4,6 εκατ. ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ, έναντι των 14,5 εκατ. που διεκδικούσε. Επειδή το προαναφερόμενο ποσό είναι άγνωστο πότε θα καταβληθεί στον Οργανισμό, ο ΟΑΣΘ έχει συμφωνήσει να λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο την απόφαση της Διαιτησίας για τα 4,6 εκατ. ευρώ.
Εντός του δεκαπενθημέρου η πρόταση αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΘ από τον ίδιο τον οργανισμό
Χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που ήρθε στη δημοσιότητα και αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στεφανίδης επισήμανε ότι «εάν κατατεθεί στη Βουλή, ο οργανισμός θα ασκήσει όλα τα έννομα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του».
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι όπως ενημέρωσε και τον ίδιο τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, σε χθεσινή τους συνάντηση -που έγινε σε καλό κλίμα- το αργότερο εντός των επόμενων 15 ημερών ο ΟΑΣΘ θα καταθέσει τη δική του πρόταση αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, που θα προβλέπει τον εξορθολογισμό σε όλα τα κόστη και τον προσδιορισμό της τιμής του εισιτηρίου, που σε κάθε περίπτωση «θα είναι ανταγωνιστική», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, ο υπουργός Μεταφορών του είπε ότι θα περιμένει την πρόταση του ΟΑΣΘ, προκειμένου να εξεταστεί το εάν μπορεί να εφαρμοστεί κιόλας.