Ζητούμενο παραμένει εδώ και ένα χρόνο το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για το πού, πώς και υπό ποιες συνθήκες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες ενώ την άνοιξη του 2016 άρχισε να μισθώνει ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, να τα γεμίζει σκηνές και αντίσκηνα, να προσθέτει οικίσκους ξεκινώντας ταυτόχρονα αλλεπάλληλους διαγωνισμούς για να προμηθευτεί καινούργια. Ακολούθως θέλησε να στεγάσει τους πρόσφυγες σε διαμερίσματα αλλά χρειάστηκαν «δύο χρόνια», όπως πρόσφατα είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για να βρεθούν τα κατάλληλα από τις οργανώσεις που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο αμειβόμενες αδρά. Και τώρα που τα διαμερίσματα έχουν βρεθεί και συνεχώς προστίθενται περισσότερα, συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς τους καταυλισμούς-αποθήκες ψυχών πληρώνοντας για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η οποία κάνει λόγο για «φαγοπότι», «βιομηχανία ανθρωπισμού» έχει στηθεί γύρω από δεκάδες οργανώσεις με πολυτελή κεντρικά γραφεία στην καρδιά της Ευρώπης την τελευταία διετία αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τα κονδύλια που δίνονται για το προσφυγικό. Σε πρώτη φάση, για την Ελλάδα έχουν δεσμευτεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και άλλα 3 από την Τουρκία, καθώς οι δυο χώρες έχουν αναλάβει να συγκρατήσουν τα κύματα που φτάνουν από την ανατολή. Ωστόσο μετά τον τραγικό χειμώνα, τις εικόνες των αντίσκηνων που θάφτηκαν στον πάγο, τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα πραγματικά αίτια των θανάτων τους, όλοι ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι «business as usual» με προμήθειες κι έργα εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμούς και «κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων» λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, προσλήψεις ημετέρων κατά χιλιάδες με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθώσεις ακινήτων που ουδέποτε χρησιμοποιούνται, όπως σημειώνει ο συντάκτης.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στην περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής μιλούσαν μέχρι το περασμένο φθινόπωρο με ενθουσιασμό οι επιτελείς του Γιάννη Μουζάλα λέγοντας πως οσονούπω ξεκινά η λειτουργία της με 1.000 πρόσφυγες που θα έμεναν σε 220 οικίσκους. Τα ενοίκια των 10.000 ευρώ το μήνα είχαν αρχίσει να καταβάλλονται από το καλοκαίρι στην ιδιοκτήτρια του χώρου εταιρία και συνεχίζουν να πληρώνονται έως τώρα. Παράλληλα και σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια έχουν ξοδευθεί 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου, 16.004 ευρώ για οδικές προσβάσεις, 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης και 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης.
Ωστόσο την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να δηλώνει επισκεπτόμενος την περιοχή ότι η δομή δεν θα λειτουργήσει και «έπειτα από δική του εντολή και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα» ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο, ο οποίος «απλώς θα φυλάσσεται». Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρέμβει για να συνεργαστούν οι δύο υπουργοί του.
Όπως καταλήγει η εφημερίδα, οι χώροι φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν σταδιακά να αδειάζουν καθώς μεταφέρονταν άνθρωποι στα διαμερίσματα, ωστόσο παραμένουν ανοιχτοί και οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να εισπράττουν μισθώματα.