Τη δικαίωση υπερχρεωμένου, πολύτεκνου, συνταξιούχου του Δημοσίου, με την απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων, ανακοίνωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης που δημοσιοποίησε ότι πέτυχε με την συνδρομή της, «την διαγραφή χρέους, της τάξεως περίπου του 70% και πληρωμή του υπολοίπου σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων βάθος τετραετίας».
Στην Ανακοίνωσή της η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρει ότι με την υπ’ αρ. 309/2011 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Χανίων, σε εφαρμογή του Ν.3869/2010 «Περί ρύθμισης και διαγραφή χρεών, υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» δικαίωσε υπερχρεωμένο πολύτεκνο, συνταξιούχο του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω συνταξιούχος, είχε χρεωθεί σε πέντε τράπεζες, με καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες αλλά και χρέος ως εγγυητής, ποσό ανερχόμενο στο ύψος των 92.073 ευρώ.
Αφού εμφάνισε πραγματική αδυναμία πληρωμής αυτών, από το έτος 2010, αίτησε την ρύθμιση των χρεών του από το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του, με την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα), ο δανειολήπτης, δεν είχε στην διάθεσή του, βασικό του εισόδημά, ήταν μία σύνταξη του δημοσίου 1100 ευρώ, από κινητά περιουσιακά στοιχεία είχε, ένα αυτοκίνητο μάρκας FORD τύπου FIESTA 1388 κ.ε πρώτης κυκλοφορίας 2004 εμπορικής αξίας 5.000 ευρώ, και ένα μοτοποδήλατο 130 κ.ε και εμπορικής αξίας 600 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Χανίων, έκρινε ότι, τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, ακόμα και σε ρευστοποίηση, δεν ήταν ικανά ,να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πιστωτών του, γι’ αυτό πήρε την απόφαση, να απαλλάξει τον δανειολήπτη από το χρέος του (ποσό 63.273 ευρώ), καλώντας τον να πληρώσει το ποσό των 28.800 ευρώ, σε βάθος τετραετίας σε μηνιαίες καταβολές.
Η αίτησή του έγινε δεκτή, παρά τους ισχυρισμούς των τραπεζών περί καταχρηστικότητας άσκησης της αίτησης, καθώς επικαλούνταν ότι ο δανειολήπτης απέκρυπτε από τους δανειστές του, την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις.
Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ καλεί τους δανειολήπτες, να εμπιστευτούν «τόσο τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3869/2010, τις πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών και προπάντων τους Έλληνες δικαστές».