Οι συμβολικές παραστάσεις που υιοθετούν τα σώματα και τα όπλα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το έθνος μας και την πλούσια ιστορία του.
Αντλώντας έμπνευση από τα ηρωικά έπη του 1821 και του 1940 αλλά και από τις ελληνικές περιπέτειες της αρχαιότητας και του Βυζαντίου, ο στρατός ξηράς έχει τα δικά του διακριτικά, τα οποία μπολιάζονται με επιγραμματικές φράσεις που κάτι λένε σε όλους μας.
Καθένα με τη δική του ιστορία αλλά και το ειδικό του βάρος, τα εμβλήματα του στρατού ξηράς είναι τα τροχιοδεικτικά της ελευθερίας αλλά και τα σύμβολα που εγγυώνται την αυτοδιάθεση του έθνους…
Γενικό Επιτελείο Στρατού
Όσο για το ρητό, είναι απόσπασμα του επιταφίου που εκφώνησε ο Περικλής κατά την ταφή των πεσόντων του Πελοποννησιακού Πολέμου και αναφέρεται στον Θουκιδίδη («Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους»). Μας λέει πως η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα.
1η Στρατιά
Α’ Σώμα Στρατού
Β’ Σώμα Στρατού
Γ’ Σώμα Στρατού
Δ’ Σώμα Στρατού
ΑΣΔΕΝ
ΑΣΔΥΣ
Ο έφηβος Θησέας σηκώνει τον πελώριο βράχο και βρίσκει το ξίφος και τα χρυσά σανδάλια που είχε κρύψει εκεί ο πατέρας του. Έτσι και η AΣΔΥΣ δεσμεύεται να βρει και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την εκπλήρωση της στρατιωτικής αποστολής της. «Η ανδρεία είναι πολύ μεγάλη δύναμη», σημειώνει ο Όμηρος στην «Ιλιάδα»…
1η Μεραρχία Πεζικού
4η Μεραρχία Πεζικού
8η Μεραρχία Πεζικού
16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού
20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία
3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
Αεροπορία Στρατού
Πυροβολικό
Τεθωρακισμένα
Πεζικό
30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
Ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στον Βουκεφάλα του στη μάχη του Γρανικού Ποταμού. «Τους ανίκητους δεν τους αγγίζει ο Χάρος», όπως έγραφε το επιτύμβιο επίγραμμα του Παρμενίωνα, αναφερόμενο στον Μέγα Αλέξανδρο («Φθίσαι Αλέξανδρον ψευδής φάτις, είπερ αληθές Φοίβος, ανίκητων άπτεται ουδ’ Αϊδης»).