Τη διαβεβαίωση ότι το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες δεν προβλέπεται να κλείσει το 2017, αν σπαρούν με τεύτλα οι προβλεπόμενες εκτάσεις, έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για επιμήκυνση της λειτουργίας της μονάδας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή μεταξύ άλλων την ανησυχία των Σερραίων τευτλοπαραγωγών για «λουκέτο» στο τοπικό εργοστάσιο της ΕΒΖ, ο κ.Ρώσσιος τόνισε: «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί, αντίθετα μάλιστα, το 2017 η μονάδα θα λειτουργήσει. Ας σπείρουν [οι παραγωγοί] τις εκτάσεις που πρέπει και το εργοστάσιο θα λειτουργήσει. ‘Εχουμε και άλλα σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, που θα οδηγήσουν και σε επιμήκυνση της λειτουργίας του εργοστασίου στις Σέρρες».
Νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία των Σερραίων τευτλοπαραγωγών επισκέφθηκε τη διοίκηση της ΕΒΖ, ζητώντας άμεση επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των τεύτλων στο εργοστάσιο στο Πλατύ. Οι τευτλοπαραγωγοί υποστήριξαν ότι δεν τηρείται το πρόγραμμα μεταφοράς των τεύτλων που είχε καταρτίσει η ΕΒΖ και πως η μεταφορική εταιρεία διαθέτει για τον σκοπό αυτό μόλις έξι φορτηγά, όταν θα έπρεπε να μπουν στη μεταφορά 25 οχήματα.
Κατά τον κ.Ρώσσιο, οι τευτλοπαραγωγοί στις Σέρρες δυσκολεύονται να δεχθούν τα νέα δεδομένα που ισχύουν στην ΕΒΖ, αλλά «καλά θα κάνουν να το πράξουν για το καλό των ιδίων και της βιομηχανίας». Κατανοώντας εν μέρει τους λόγους της ανησυχίας τους, ο κ. Ρώσσιος επισήμανε: «δυστυχώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μας έδωσε τα βαγόνια που ζητήσαμε για τη μεταφορά τεύτλων στο Πλατύ Ημαθίας και έτσι παρατηρούνται κάποιες μικρές καθυστερήσεις, που όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτές, αφού όλα είναι υπολογισμένα και οποιαδήποτε παρέμβαση, θα ανεβάσει το κόστος, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε». φέτος σπάρθηκαν στις Σέρρες 7.000 στρέμματα με τεύτλα, με την παραγωγή να υπολογίζεται στους 45.000 τόνους.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΒΖ επισήμανε «οι διαδικασίες προχωρούν γοργά και σύντομα θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της εταιρείας στη Σερβία».