Αναστροφή της σχέσης εθελοντών / συγγενικού περιβάλλοντος υπέρ των εθελοντών, που είναι στόχος του αιμοδοτικού κινήματος από τη γένεσή του, παρατηρείται από το 2012 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές να έχει αυξηθεί.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με αφορμή ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αιμοδοσίας του ΕΣΥ, λόγω «έλλειψης προσωπικού, χώρων, αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού όπου σε συνδυασμό «με το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών», καθιστούν προβληματική τη λειτουργία της αιμοδοσίας.
Το ΕΚΕΑ κατηγορεί την ΕΙΝΑΠ ότι τοποθετείται σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της Εθνικής Αιμοδοσίας, με «ελαφρότητα» και για την «αποκατάσταση της αλήθειας», όπως αναφέρει κοινοποιεί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αιμοδοσία.
Ειδικότερα, το 2015 συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας 538.580 μονάδες αίματος, από τις οποίες 318.044 από εθελοντές αιμοδότες και 220.536 από συγγενικό περιβάλλον.
Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 558.825 σύνολο, 305.511 εθελοντές, 253.314 συγγενείς. «Υπάρχει μικρή μείωση του συνόλου των αιμοληψιών, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μονάδων που προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον, ενώ ο απόλυτος αριθμός μονάδων από εθελοντές έχει αυξηθεί», αναφέρει το ΕΚΕΑ.
Σημειώνει ότι οι «ανάγκες» της χώρας σε αίμα δεν απεικονίζονται από τον αριθμό συλλεγομένων μονάδων, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η ανάπτυξη νέων τεχνικών επιτρέπει τη μείωση της χρήσης αίματος, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς.
Χαρακτηριστικά αναφέρει τη μείωση της κατανάλωσης αίματος σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από 10 μονάδες προ δεκαετίας σε 4-5 σήμερα. Οι μόνες πάγιες ανάγκες σε αίμα της χώρας είναι αυτές για τους ασθενείς με θαλασσαιμία, περίπου 120.000 το χρόνο, επισημαίνει το ΕΚΕΑ.
Αναφορικά με το κλείσιμο των 3 «μεγάλων» αιμοδοσιών, στις οποίες αναφέρθηκε η ΕΙΝΑΠ, το ΕΚΕΑ απαντά ότι: Το 1ο ΙΚΑ συνέλεξε 3600 μονάδες το 2012, το 3ο ΙΚΑ δεν διενεργούσε αιμοληψίες, το νοσοκομείο Πατησίων συνέλεξε επίσης 3600 μονάδες το 2012. Οι αιμοδοτικοί σύλλογοι του 1ου ΙΚΑ και του νοσοκομείου Πατησίων ενσωματώθηκαν στον Ευαγγελισμό και το «Κωνσταντοπούλειο /Αγ. Όλγα», αντίστοιχα και οι αιμοληψίες και των δύο νοσοκομείων, αυξήθηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2012. Επίσης οι αιμοληψίες των νοσοκομείων «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σισμανογλείου» αυξήθηκαν το 2015 έναντι του 2012, παρά το «πλήγμα» της συγχώνευσης των νοσοκομείων.
«Η εισαγωγή αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό βεβαίως δεν τιμά τη χώρα και έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά (30.000 μονάδες το 2012, 27050 το 2015)», υπογραμμίζει το ΕΚΕΑ.
Παραδέχεται ότι λόγω υποστελέχωσης, η απογευματινή βάρδια και η βάρδια του Σαββατοκύριακου έχει περιορισθεί , ωστόσο το θέμα απασχολεί έντονα το ΕΚΕΑ, το οποίο στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Παρά ταύτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΕΑ, «το προσωπικό των αιμοδοσιών, με προσωπική ευαισθησία, τεράστια προσπάθεια, λειτουργεί περίπου τις μισές αιμοδοσίες της Αττικής, απόγευμα και Σαββατοκύριακο».
Τέλος, αναφέρει το ΕΚΕΑ, δεν είναι αληθές ότι ο εργαστηριακός έλεγχος των μονάδων αίματος χρεώνεται από τις ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή ή τον ασφαλιστικό του φορέα.