Την παραχώρηση από το Δημόσιο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος δύο κτιρίων και της έκτασης 30 στρεμμάτων από το αγρόκτημα της Θέρμης, που τα περιβάλλει, για 25 χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη.
«Η κίνησή μας αυτή δείχνει έμπρακτα τη διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το «αντίδωρο» που εξασφάλισε το Δημόσιο είναι το να δίνονται, κάθε χρόνο, 15 υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του συνεταιριστικού χώρου. Στόχος, η εξειδίκευση των στελεχών στον αγροτοδιατροφικό τομέα. «Είναι εκείνοι που θα φέρουν, άλλωστε, τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην αγροτική παραγωγή», είπε.
«Η παρουσία μας εδώ είναι έκφραση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και της Πολιτείας προς το έργο που έχει επιτελέσει, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος», ανέφερε με τη σειρά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Ο κ. Φίλης μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει από εφέτος σε διαδικασίες περαιτέρω στελέχωσης του ΔΠΕ, μέσω διορισμών και αποσπάσεων, καθώς επίσης και ότι στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για να επεκταθούν τα προγράμματα σπουδών και να υπάρξουν συνεργασίες με τμήματα άλλων πανεπιστημίων.
«Είναι σημαντικό να προωθήσουμε τη συνεργασία και την επικουρικότητα αντί του ανταγωνισμού», συμπλήρωσε, ενώ παίρνοντας το λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, τόνισε τη σημασία της προσφοράς τεχνογνωσίας, από ένα πανεπιστήμιο σε ένα άλλο, σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες.
«Habemus domum», είπε με νόημα στην ομιλία του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΠΕ, καθηγητής, Κώστας Γραμμένος, ο οποίος επισήμανε, ότι η σημερινή ημέρα είναι η δεύτερη ημέρα-ορόσημο, μετά από εκείνη κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του πανεπιστημίου, το 2005, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου, για την παραχώρηση της χρήσης των κριτικών δομών και συνεχάρη την κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη της στο ΔΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ίδρυμα χρηματοδοτεί με 170.000 ευρώ ετησίως, για τέσσερα χρόνια, το Διεθνές Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά στη θεματική περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας και επιπρόσθετα, χρηματοδοτεί τη διδασκαλία και έρευνα διεθνών επιστημόνων που έρχονται από ένα έως έξι μήνες να διδάξουν, μέσω του προγράμματος «Onassis Scholars».
Σημειώνεται, ότι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα, που τα παρακολουθούν φοιτητές από 41 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Επίσης, στο ΔΠΕ διδάσκουν 7 μέλη ΔΕΠ και ένα ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και 16 επιστημονικοί συνεργάτες, με τους επισκέπτες καθηγητές να είναι Έλληνες διδάσκοντες, που έρχονται και από το εξωτερικό, είτε διδάσκοντες από πανεπιστήμια του εξωτερικού.