H ανεξέλεγκτη συγκομιδή αρωματικών φυτών της Κρήτης για προσωπική αλλά και για επαγγελματική εκμετάλλευση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την περαιτέρω ανάπτυξης τους καθώς και περιβαλλοντικούς κινδύνους επεσήμαναν μεταξύ άλλων επιστήμονες του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου παρουσιάζοντας σήμερα σε φορείς στα Χανιά μέρος από τα αποτελέσματα εργασίας που αφορούσαν την κατάσταση των φυσικών πληθυσμών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, την καλλιέργεια και την πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος των αρωματικών φυτών.
Κατά την παρουσίαση τονίστηκε η ανάγκη να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η σχετική δασική αστυνομική διάταξη που ορίζει σαφώς το χρόνο και τους τρόπους της συλλογής, ενώ όπως ειπώθηκε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτών των ειδών παίζει και ο εμπλουτισμός των φυσικών πληθυσμών που θεωρείται αναγκαίος.
Η επιτροπή προτείνει παράλληλα να δημιουργηθούν μητρικές φυτείες σε περιοχές που ευδοκιμούν τα είδη αυτά όπως ο Ομαλός Χανίων, ενώ αναγκαία κρίνεται και η δημιουργία περιφερειακής τράπεζας πολλαπλασιαστικού υλικού ώστε να σταματήσει η «γενετική ρύπανση» των αρωματικών φυτών της Κρήτης από την εισαγωγή σπόρων άγνωστης προέλευσης. Για το θέμα αυτό η θεματική αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου έκανε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών στην αγροτική σχολή Μεσσαράς και στην περιοχή των Ασωμάτων. «Στόχος μας είναι να η διάσωση των τοπικών φυλών φυσικής παραγωγής» επεσήμανε η κ. Βρέντζου.
Στις προτάσεις της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία φορέα διαχείρισης αυτών των καλλιεργειών, η παροχή κινήτρων για την πιστοποίηση τους καθώς και η ανάγκη εκπαίδευσης σε θέματα προώθησης, τυποποίησης και μεταποίησης. Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση στόχος της εργασίας ήταν η προστασία των φυσικών πληθυσμών και του γενετικού υλικού του τόπου αλλά η κατάθεση προτάσεων για ανάπτυξη της καλλιέργειας και την προώθηση των αρωματικών φυτών, ως δυναμικού κλάδου που συνδυάζει την παράδοση, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.