Ανεξερεύνητο πεδίο χαρακτηρίζεται φέτος η πορεία των βάσεων με το νέο εισαγωγικό σύστημα.
Οι διαφορές τόσο στη δυσκολία των μαθημάτων από πέρυσι ως φέτος αλλά και οι αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων για το 2016 φέρνουν τα πάνω κάτω στις βάσεις.
Οι βάσεις θα κινηθούν σε τρεις ταχύτητες, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο και με την απώλεια των παιδαγωγικών λείπουν περίπου 2.000 θέσεις. Έτσι και οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας έτσι τις βάσεις.
Γενικότερα και καθώς τα περυσινά θέματα έριξαν τις βάσεις, εφέτος αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο όμως και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, τα μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά και έτσι θα υπάρξει μια κάποια συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν το περσινό χαμένο έδαφος.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η Βιολογία έβαλε δύσκολα στους υποψηφίους όμως και πάλι για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο το γεγονός ότι η είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι, ίσως φέρει μείωση των βάσεων και εύκολη πρόσβαση σε αυτές με σχετικά χαμηλό βαθμό.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων γενικότερα καθώς οι επιδόσεις των μαθητών ως τώρα φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένεται πτώση των βάσεων.