Διεθνής συνάντησης για το προσφυγικό με τίτλο «Crossing Borders» οργανώνεται από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή επώνυμων ομιλητών, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο διάσημος Βρετανός, πακιστανικής καταγωγής, συγγραφέας και αναλυτής Ταρίκ Αλί, ο Βρετανός δημοσιογράφος οικονομικός αναλυτής του Channel 4 Πολ Μέισον, ο καθηγητής Οικονομικών, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας και άλλοι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές από τα πεδία της προσφυγικής έντασης, θεσμικοί επιχειρησιακοί εταίροι από τον χώρο των ΜΚΟ, εθελοντές και αλληλέγγυοι από τον κόσμο των κινημάτων και των κοινωνικών συμμαχιών, θα συναντηθούν στη Λέσβο για να συζητήσουν τις πολλαπλές όψεις της προσφυγικής κρίσης, την πολιτική των κλειστών συνόρων, το ντόμινο των εξελίξεων της προσφυγικής κρίσης και τη σημασία τους στο επίκεντρο και τη μεθόριο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς και για τα δίκτυα αλληλεγγύης παγκοσμίως.
Η μεγάλη αυτή συνάντηση διοργανώνεται από The Cooperative Institute for Transnational Studies (http://www.coop-its.org/conference/) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας του Ελεύθερου χρόνου και του Αθλητισμού του Τμήματος Κοινωνιολογίας, και έχει τη μορφή διεθνούς συνεδρίου με περισσότερους από 100 ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική.
Η επιλογή της Λέσβου αποτελεί ένα κομβικό και ιδιαίτερης σημασίας σημείο του οργανωτικού σχεδιασμού. «Είναι καταρχήν ένα δείγμα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης και είναι η πρώτη φορά που ένα συνέδριο με τόσους ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, γίνεται όχι σε κάποιον αντίστοιχο μέρος, αλλά μέσα στο ίδιο το πεδίο δράσης, στην πρώτη γραμμή, σε ένα από τα πιο σκληρά και δύσκολα μέτωπα της προσφυγικής κρίσης. Και αυτό είναι μια ειδοποιός διαφορά αυτού του συνεδρίου που μαρτυρά τον ρόλο που θέλει να παίξει στις εξελίξεις του προσφυγικού και ευρύτερα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Και συμπληρώνει: «Η Λέσβος, που ασφαλώς αποτελεί τον πρώτο προορισμό και τον μεγαλύτερο υποδοχέα αλλεπάλληλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εδώ και δύο περίπου χρόνια. Αναμφίβολα, επίκεντρο δραματικών κορυφώσεων γύρω από το προσφυγικό και σημείο υψηλού συμβολισμού που οι εικόνες του θα προστεθούν στην ιστορία του προσφυγικού ζητήματος».
Συμμετοχές
Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η προσφυγική κρίση συζητιέται σε τέτοιο εύρος και πολυμορφία. Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου συγκαταλέγονται και οι Tariq Ali, Massimo De Angelis, Tim Anderson, Dilar Dirik, Paul Mason, Nina Power, John Rees, Tithi Bhattachary, Francesca Coin, Feyzi Ismail, Andrej Grubacic, Mike Neary, Denis O’ Hearn, Richard Pithouse, Kenneth Surin.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παράλληλα με το κεντρικό πρόγραμμα θα υπάρξουν επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς για συζητήσεις και συνομιλίες, ενώ το συνέδριο έχει προσκαλέσει πρόσφυγες και μετανάστες να καταθέσουν σκέψεις και μαρτυρίες τους, σε όλη τη διάρκειά του. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας.