Δύο καλοντυμένοι άνθρωποι συνομιλούν σε γελοιογραφία του Πάνου Ζαχαρή: «Οι πρόσφυγες πνίγονται στις βάρκες και στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων» λέει ο άνδρας. «Και γιατί δεν ταξιδεύουν με αεροπλάνο;» ρωτά η γυναίκα, θυμίζοντας το «και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι» της Μαρίας Αντουανέτας.
Η Μαρία Τζαμπούρα, στο δικό της σκίτσο, κάνει ένα σχόλιο για τον ρατσισμό: «Οι άνθρωποι δεν είναι το πρόβλημα. Το μίσος είναι».
Η έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό «Μετέωρο Βήμα» ξεκίνησε από τη Ρόδο, πήγε στην Κω, τη Λέρο, το Αγαθονήσι, και από χτες, Κυριακή 8 Μαϊου, έκανε στάση στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, στην Αθήνα.
Είκοσι οκτώ σκιτσογράφοι από την Ελλάδα, με περισσότερα από 120 έργα «μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο, την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό» όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο της έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή.
Η διάσωση των τραπεζών, σε αντιδιαστολή με το πνίξιμο των ανθρώπων, τα παραθεριστικά κέντρα με τους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο, ο μικρός Πρίγκιπας απογοητευμένος που φεύγει από την Ευρώπη, αλλά και οι Μαρξ-Ένγκελς από την κυβερνητική πολιτική, είναι κάποια από τα θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η προσέλευση του κόσμου «αναπάντεχα μεγάλη» σύμφωνα με τον γελοιογράφο Παναγιώτη Μήλα, που συνάντησε εκεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ώρα 11:00 και στην έκθεση σταματούν Έλληνες, ξένοι, φωτογραφίζουν τα σκίτσα που τους κάνουν εντύπωση. Πράγματι, ο κόσμος είναι πολύς. Βοηθάει που τα σκίτσα έχουν, εκτός από τα ελληνικά, λεζάντες και στα αγγλικά. Μία 65χρονη Ρωσίδα, η Γκαλίνα, με σπαστά αγγλικά, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πόσο τη συγκίνησε η έκθεση, ιδιαίτερα σήμερα, που στην πατρίδα της γιορτάζεται το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η «Ημέρα της Νίκης» κατά της χιτλερικής Γερμανίας. «Είναι συμβολικό, αλλά και τραγικό» αναφέρει.
«Η ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα έχει ζήσει το θέμα στην πρωτογενή μορφή του, εκεί που συμβαίνει» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γελοιογράφος Βασίλης Παπαγεωργίου, τονίζοντας τη βιωματική, συστηματική προσέγγιση και ποιότητα της έκθεσης. Για παράδειγμα, αυτόν τον καιρό στην Τουρκία γίνεται ένας παγκόσμιος διαγωνισμός γελοιογραφίας με θέμα το προσφυγικό, με τη συμμετοχή σκιτσογράφων από 130 χώρες, όπως αναφέρει. «Κάποιος που είναι μακριά από αυτό που συμβαίνει, χρησιμοποιεί τα στερεότυπα κάθε χώρας, τα αρχαία για την Ελλάδα, τη ναζιστική στολή για τη Γερμανία κ.λπ. Η έκθεσή μας φεύγει από τα στερεότυπα και μπαίνει στο πιο πραγματικό, στο βίωμα. Αλλιώς θα μιλήσω εγώ για το αγγλικό δημοψήφισμα, αλλιώς ένας Άγγλος» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως και στις δύο εκθέσεις συναντάμε εξαιρετικά έργα, αλλά διαφορετικής οπτικής.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 12 Μαϊου, είναι ανοιχτή τις 9:00 έως τις 21:00, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20:00. Στη συνέχεια η έκθεση θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες.
Το «Μετέωρο Βήμα» συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΕΣΗΕΑ, με την υποστήριξη της «ΣΤΑΣΥ» και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.