Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Καινοτομία, Ανάπτυξη και Νέα Εργαλεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργάνωσε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στα προγράμματα μαθησιακής κινητικότητας και άσκησης των φοιτητών και των νέων επιστημόνων εντός των συνόρων της ΕΕ.
Μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και οι απόφοιτοι των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που υπάρχουν για την ίδρυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Ανέφερε παραδείγματα και πρόβαλε βίντεο από καλές πρακτικές επιχειρηματικής δράσης στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία σε καινοτόμες επενδύσεις στην κοινωνική οικονομία, στην αγροτική παραγωγή και στην «πράσινη» οικονομία, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα και των οποίων σήμερα οι επενδυτές έχουν σταθεροποιήσει την οικονομική τους θέση στην αγορά.
Ο κ. Κούλογλου κάλεσε τους νέους επιστήμονες να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω των προγραμμάτων και αφορούν την κινητικότητά τους και την εργασιακή εμπειρία εντός της ΕΕ.
Υποστήριξε ότι το φαινόμενο υπερσυγκέντρωσης πλούτου συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα και ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματική οικονομία για τον αναπτυσσόμενο και ανεπτυγμένο κόσμο, και ανέφερε ότι οι 62 πιο πλούσιοι πολίτες του πλανήτη από το 2010 έως το 2015 αύξησαν την περιουσία τους κατά 46%, ενώ την ίδια στιγμή ελέγχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου.
Ο Δημήτρης Νασιούλας εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάφερε ότι «το 2011 η ΕΕ θεσμοθέτησε την κοινωνική Επιχειρηματικότητα που θεωρείται μια από τις “ναυαρχίδες” των επιλογών της με ορίζοντα το 2020», σημειώνοντας ότι «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορεί να αποτελέσει από τα πλεονεκτήματα για νέους επιχειρηματίες σε πρωτοβουλίες τους για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο Ναούμ Δίτσιος, ένας από τους δραστήριους επιχειρηματίες της Καστοριάς στον κλάδο της επεξεργασίας γούνας με διεθνή παρουσία στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, ανέλυσε πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας της αξιοπιστίας στην ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και των προϊόντων που διακινεί στις παγκόσμιες αγορές.
Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής Νίκος Ασημόπουλος, οι εκδηλώσεις με αναφορά σε θέματα καινοτομίας, έρευνας, ίδρυσης επιχειρήσεων, διεθνείς πρακτικές, και συνεργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.