Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των 14.000 προσφύγων της Ειδομένης, που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε σκηνές στον καταυλισμό, ο οποίος έχει βουλιάξει στη λάσπη εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών.

Την ίδια ώρα η Τουρκία, λίγες μόλις μέρες μετά τις υποσχέσεις ότι θα δεχτεί τους όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ρίχνει «βόμβα» μέσω των δηλώσεων του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά. Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια» δήλωσε ο Μποζκίρ.

Εν τω μεταξύ Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 3.037 πρόσφυγες που έχουν ξεμείνει στις χώρες τους μετά το κλείσιμο των συνόρων, καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν τη διαχείρισή τους.

Η Frontex ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έφτασαν στη χώρα μας 484.000 πρόσφυγες. Το 46% των εισερχόμενων στα νησιά δήλωναν Σύροι και το 28% αφγανικής καταγωγής.

Συγκλονισμένη δήλωνε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, που επισκέφτηκε και τις δύο πλευρές των συνόρων. Εξεπλάγην όταν την πληροφόρησαν ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από την πλευρά του κράτους στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά τη διαχείριση έχουν οι ΜΚΟ. «Ποιος διοικεί; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις;» φέρεται πως ρώτησε.

Στον Πειραιά έγινε επιχείρηση αποσυμφόρησης, αν και οι πρόσφυγες παρέμεναν διστακτικοί και ενώ δέκα λεωφορεία υπήρχαν διαθέσιμα για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας σε Τρίκαλα και Λάρισα, εκείνοι δεν πείθονταν να επιβιβαστούν.