Κλειδωμένα στα σύνορα παραμένουν τα καραβάνια των προσφύγων, αφού μετά τις οδηγίες της Αυστρίας και το σφράγισμα των συνόρων περίπου 20.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών που ασχολούνται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που έχει βρει μια θέση σε κάποια επίσημη δομή αναλογεί ένας ακόμα που βρίσκεται στο δρόμο προσπαθώντας να βρει μόνος του δίοδο για τα σύνορα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας θα φτιάξουν άμεσα πέντε νέα κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα θα φτιαχτούν σε εγκαταλελειμένους αεροδιαδρόμους στη Νέα Καβάλα, κοντά στο χωριό Χέρσος, στο στρατόπεδο «Παπαδάκη» στην περιοχή Δροσάτο, σε χώρο πρώην στρατοπέδου στο χωριό Κοκκινόρι, καθώς και στο στρατόπεδο «Φιλιππάκου» κοντά στην πόλη των Γιαννιτσών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητάει χιλιάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Το αίτημα προωθήθηκε στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων και αφορά στη μίσθωση ξενοδοχείων κατηγορίας ενός και δύο αστεριών, δυναμικότητας έως 100 κλινών, για περίοδο μίσθωσης εννέα μηνών.

Το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ

Ξεκινάει σήμερα η εποπτεία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την επιχείρηση αποτροπής και επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία, που αναλαμβάνει η Frontex.

Oι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής ;Eνωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε το εξής:

-Ελλάδα και Τουρκία θα δρουν στις περιοχές που δρουν και σήμερα. «Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης», διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

-Τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

-Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

-Γενικά αν το ΝΑΤΟ διασώζει ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Ακόμη ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα πέρυσι. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

 

3