Όταν συστήνεται, η Πηνελόπη περιγράφει το βιογραφικό της λέγοντας ότι εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια ως κοινωνιολόγος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Αυτή είναι η παλιά μου ζωή», σπεύδει να συμπληρώσει. Γιατί η νέα ξεκίνησε όταν στο μικρότερο από τα τρία παιδιά της διαγνώστηκε αυτισμός. Τότε η ανεργία έγινε γι’ αυτήν μονόδρομος.

«Δεν μπορώ στην Ελλάδα να ψάξω καν για δουλειά. Φανταστείτε ότι όλα τα παιδιά ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα σχολείο και ο γιος μου ξεκινάει μόλις αύριο», εξομολογείται. Η Πηνελόπη Αλεξίου βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο ανεργίας και το διάστημα αυτό ήταν γεμάτο από στιγμές απομόνωσης και μοναχικότητας. Δεν σταμάτησε όμως να ονειρεύεται. Και η μοναξιά την έκανε να ονειρεύεται ένα χώρο για τους γονείς, σαν και εκείνη, και τα παιδιά με αυτισμό, σαν το γιο της. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την «Αβάλη», έναν χώρο που -σαν το όνομά του- θα αποτελεί ένα μικρό απάνεμο λιμάνι για μικρούς και μεγάλους.

Αυτό το λιμάνι όμως για να στηθεί θα πρέπει να ξεπεραστούν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Μόνο 60.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος αγοράς του εξοπλισμού που θα είναι ειδικός για τα παιδιά με αυτισμό και θα τους προσφέρει πολυαισθητηριακές εμπειρίες. «Ειδικά για μένα το να μεταπηδήσω από την ακινησία μιας πενταετούς ανεργίας σε μια κούρσα του επιχειρείν είναι άλμα», εξομολογείται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τότε έμαθε για την πρωτοβουλία της ΜΚΟ Praksis να στήσει το Praksis Business Coaching Centre, ένα κέντρο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας για ανθρώπους προερχόμενους από κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

«Σε όλες τις δράσεις και τις δομές μας κάναμε εργασιακή συμβουλευτική και εργασιακή ένταξη γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να είναι ανακουφιστική η παρέμβασή μας να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα ή το πρόβλημα υγείας σε κάποιον που έχει ανάγκη, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει οι πληθυσμοί να μπουν και στο κομμάτι της εργασίας», εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας, κατά τη σημερινή παρουσίαση δράσεων του Κέντρου.

«Στην πορεία είδαμε οικογένειες που υπήρξαν επιχειρηματίες ή άλλους που έχουν το ταλέντο να αναπτυχθούν επιχειρηματικά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης ανθρώπων που έχουν την ιδέα, το ταλέντο, την τόλμη και την πεποίθηση να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», προσθέτει ο ίδιος.

Μέσα από κύκλους σεμιναρίων το Κέντρο προσφέρει στους συμμετέχοντες εκπαίδευση, ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και συμβουλευτική, ώστε να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τους επιχειρηματικούς στόχους τους. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση να δουν τους πραγματικούς κινδύνους, να αξιολογήσουν τα ρίσκα και να κάνουν υπολογισμένα βήματα», υπογραμμίζει η coach, Αριάδνη Λαδά.

Το Praksis Business Coaching Centre ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και ήδη υλοποιεί τον τέταρτο κύκλο εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα έχουν επιμορφωθεί περίπου 100 άτομα, από τα οποία το 70% έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση και το 35% έχει ξεκινήσει ή είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Ανάμεσα σε αυτούς και η Πηνελόπη. «Εκεί μπόρεσα να επικοινωνήσω την ιδέα μου για να δω την απήχησή της, εκεί μπόρεσα να φτιάξω ένα επιχειρηματικό πλάνο και να κάνω παρουσίασή του. Κυρίως όμως εκεί άλλαξα τρόπο σκέψης», λέει η ίδια.

Μια νέα δράση του Praksis Business Coaching Centre είναι η πλατφόρμα crowdfunding «One-Up», που έχει ως στόχο την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που γεννιούνται μέσα από τη συμβουλευτική του Κέντρου.

Μέσα από τη χρηματοδότηση που ελπίζει να εξασφαλίσει η Πηνελόπη παρουσιάζοντας την ιδέα της στην πλατφόρμα «One-Up», θα δρομολογήσει την υλοποίηση της «Αβάλης», του πολυαισθητηριακού χώρου δημιουργίας και επικοινωνίας για τα παιδιά με αυτισμό (Snoezelen rooms ονομάζονται), υπό την επίβλεψη λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών, που η μοναδικότητά του όμως είναι ότι θα επιδιώκει να περνάνε καλά και οι γονείς. «Θα είναι ένας χώρος που οι γονείς θα μπορούν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, να ψυχαγωγούνται, αλλά και να κατανοήσουν ότι το να έχεις ένα παιδί με αυτισμό προσφέρει πολλές ωραίες στιγμές», περιγράφει η Πηνελόπη, και καταλήγει: «Σήμερα, είμαστε ευτυχισμένοι που έχουμε το Βασίλη. Είναι το θετικό κίνητρο για όλη την οικογένεια. Το βασικό μήνυμα που λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και στα παιδιά μου και θέλω να μεταφέρω και σε όλο τον κόσμο είναι ότι η αναπηρία δεν θέλει τον οίκτο μας. Θέλει τη δύναμή μας», καταλήγει.

Το Praksis Business Coaching Centre χρηματοδοτούν η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ίδρυμα JPMorgan Chase. Η πλατφόρμα One-up, που χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα «LIMMAT», είναι προσβάσιμη μέσα από την ιστοσελίδα www.oneup.gr