Φόβο, λύπη, θυμό, ανησυχία για το μέλλον, είναι τα συναισθήματα των παιδιών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ένα πρόβλημα που διογκώνεται εξαιτίας της παρατεταμένης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια , με έναν στους έξι να αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και έναν στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας.
Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια , Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι 2.032 σχολεία απ΄όλη την Ελλάδα, δηλαδή το 16% των δημόσιων σχολείων και περίπου 250.000 μαθητές, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Διατροφή”, που υλοποιεί η Prolepsis. Πρόκειται για πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012, περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο κατά την περσινή σχολική χρονιά, και παρουσιάστηκαν σήμερα κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), δείχνουν την ανάγκη των παιδιών με αριθμούς: Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Διατροφή”, βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.
Επιπλέον σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος, το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.
Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία οι οποίες επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει, όπως είπε η κ. Λινού το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Σύμφωνα με την κ. Λινού οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο και να αποδώσουν στα μαθήματά τους. «Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας».
Η διατροφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη σημερινή περίοδο, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, είπε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα και να διασφαλιστεί το αγαθό της διατροφής όλων που διαμένουν στη χώρα, αλλά και όσων προσέρχονται σε αυτή.
Το πρόγραμμα “διατροφή” για την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά αυτή την εβδομάδα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης και οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για την κάλυψη περίπου 100 σχολείων , με 7.500 μαθητές. Το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος ” ενισχύει το πρόγραμμα με δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκ. διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του προγράμματος , ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων. Το ΙΣΝ θα παρέχει δηλαδή, δωρεά ίσης αξίας για κάθε 100.000 ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο από άλλους δωρητές. Η κ. Λινού κάλεσε όλους σε συστράτευση, για να “αποφευχθεί ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους, ” , λέγοντας χαρακτηριστικά “κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο”. Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2014-2015, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα κατά 20% το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία.