Ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για συμπολίτες που η ζωή τους έφερε όχι απλά στο περιθώριο αλλά κυριολεκτικά στον δρόμο, επιλύει ο δήμος Λαρισαίων ο οποίος προχωρά στην δημιουργία ασύλου αστέγων, προκειμένου να δώσει την δυνατότητα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη να βάλουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.
Η νέα δημοτική αρχή κάνοντας την διαπίστωση ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στο συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα, επεξεργάστηκε, κατά προτεραιότητα, τη δημιουργία κέντρου παροχής υπηρεσιών σε αστέγους σε κτίριο – κληροδότημα στο κέντρο της πόλης. Έχει ήδη δημιουργηθεί η ομάδα του προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό) που θα ασχοληθεί με τη λειτουργία του κέντρου και μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν αντίστοιχα κέντρα, ξενώνες, υπνωτήρια κ.λπ. που λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, καταρτίστηκε κανονισμός λειτουργίας και βρέθηκε ο εξοπλισμός, ώστε μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες το κέντρο να είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. Την ίδια ώρα, προωθείται η διαμόρφωση συνεργασιών με τα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και με κέντρα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ) για μια ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων.
Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα ως υπνωτήριο σε καθημερινή βάση και ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για κάποιες μέρες της εβδομάδας. Σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να καλύπτει ένα σύνολο περίπου 30 ατόμων ως υπνωτήριο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας, αλλά και ως αυτοδιαχειριζόμενος ξενώνας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από κοινωνιολογικής πλευράς και προφανώς χαρακτηριστικό των δυσκολιών που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα, παρουσιάζει και το «προφίλ» αυτών που έχουν ανάγκη και προσέρχονται στις Δομές του Δήμου Λαρισαίων. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Δεληγιάννης, οι άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια δεν είναι πλέον μόνον αυτοί που ανήκουν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, αλλά «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», που ενώ μέχρι πρότινος είχαν τακτοποιημένη ζωή, πλέον βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Συμπολίτες που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση. Κάποιοι μένουν στο δρόμο και κάποιοι άλλοι αναζητούν προσωρινά καταλύματα, μια οικοδομή, μία στάνη ή ακόμα και ένα αυτοκίνητο… Οι περισσότεροι δεν έχουν προβλήματα παραβατικότητας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει σοβαρά θέματα υγείας, εξαρτήσεων κλπ
Από την πρώτη στιγμή, τονίζει ο κ Δεληγιάννης, και στα πλαίσια της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής επισημάνθηκε η έλλειψη ολοκληρωμένης δομής στην πόλη που να στηρίζει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης. Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των υπηρεσιών καταγραφής του αριθμού τους -περίπου 35- και των αναγκών που καλούμαστε να καλύψουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταγράφηκαν καλύπτονται ως προς τη σίτισή τους από το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ για τα θέματα υγείας τους και στη σχέση τους με τις διάφορες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ υποστηρίζονται από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου. Σημαντικές ήταν και οι πρωτοβουλίες για την στέγαση αστέγων, που είχε λάβει ο Δήμος το χειμώνα σε συνεργασία με ξενοδοχεία της πόλης, ενώ αρμόδιοι υπάλληλοι με κλήσεις που δέχονταν όλο το 24ωρο είχαν οδηγήσει αριθμό αστέγων σε ασφαλές και ζεστό περιβάλλον σε δημοτικά καταστήματα. Συνεχής επίσης ήταν η συνεργασία με δομές της πόλης (πχ γηροκομείο), αλλά και με δομές σε άλλες γειτονικούς δήμους για να καλύψουν κάποιες περιπτώσεις αστέγων. Ο Δήμος Λαρισαίων, παράλληλα, έχει υποβάλλει ήδη αίτηση για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη των αστέγων της πόλης.