Η κυβέρνηση δεν εξετάζει θέμα νομιμοποίησης ή «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, ανέφεραν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι πιθανή τέτοια κίνηση θα αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων, και προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Τόνιζαν ωστόσο -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- ότι το ζήτημα του ύψους των προστίμων διατήρησης είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαμορφωθούν σε επίπεδο, που να είναι εισπράξιμα, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.
Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε σήμερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση αστικών αναπλάσεων με στόχο την αντιμετώπιση και αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (δηλαδή, κυρίως την αύξηση της θερμοκρασίας) σε τοπικό επίπεδο.
Σε δηλώσεις της, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στο θέμα του Ασωπού, τόνισε ότι οι βιομηχανίες της περιοχής έχουν περιθώριο ως τον Ιούνιο να προσαρμοστούν στη νομοθεσία για την προστασία του ποταμού, καθώς και ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάσταση του Ασωπού. Για το θέμα του πόσιμου νερού, αφενός έχει ξεκινήσει η διαδικασία υδροδότησης από τον Μόρνο, αφετέρου έχει ξεκινήσει επιστημονικός διάλογος -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναφορικά με το αν θα τεθεί αποδεκτό όριο εξασθενούς χρωμίου και ποιο θα είναι αυτό. Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.
Το πρόγραμμα για τις αστικές αναπλάσεις απευθύνεται στους δήμους όλης της χώρας και χρηματοδοτεί παρεμβάσεις, όπως αύξηση του πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών, απομάκρυνση των κλιματιστικών μονάδων από τις όψεις των κτιρίων (που αυξάνουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, κλπ.). Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού θα ενσωματωθούν και στον νέο ΓΟΚ, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασαν η υπουργός και ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Μ. Σανταμούρης:
-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις είναι αύξηση της θερμοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για κλιματιστικά, αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
-Στη δεκαπενταετία 1990 – 2004 σε σχέση με το διάστημα 1977-1989, στην Αθήνα, διπλασιάστηκαν οι ώρες του έτους κατά τις οποίες η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου.
-Η κλιματική αλλαγή πλήττει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε σπίτια χωρίς μόνωση και καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για ψύξη / θέρμανση. Από έρευνα που έγινε το 2007 (χρονιά με τους περισσότερους καύσωνες) σε τέτοια νοικοκυριά προέκυψε ότι το 50 % του χρόνου το καλοκαίρι η θερμοκρασία μέσα στα σπίτια ξεπερνούσε τους 34 βαθμούς και έφθανε μέχρι 42.
-Το κόστος της ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων υπολογίζεται στο 10 % της αξίας τους, ποσοστό, που «μεταφράζεται» σε δαπάνη 20 – 21 δισ. ευρώ ως το 2050.