Οι αρχαίοι Έλληνες συγκέντρωναν όλα όσα, κατά κανόνα, θεωρείται και σήμερα ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού. Υπήρξαν θαλασσοκράτορες, με όλη τη σημασία της λέξης, κι αυτό τους βοήθησε τα μέγιστα να συγκεντρώσουν πλούτο, να αντλήσουν γνώση και εμπειρίες από άλλους λαούς, να προμηθευτούν πρώτες ύλες και, εντέλει, να εξαπλωθούν ιδρύοντας αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο κι ακόμη παραπέρα.

Έτσι δημιούργησαν τον απαράμιλλο πολιτισμό τους, ο οποίος δεν ξεπεράστηκε ποτέ κι από κανέναν, αντιθέτως υπήρξε πηγή και έμπνευση για την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα.

Ξέρουμε ήδη αρκετά για τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και των Βυζαντινών, για τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα, για την ιστορία τους, εντρυφώντας στα κείμενά τους ή παρακολουθώντας τις αρχαιολογικές έρευνες.

Υπάρχει, όμως, μια πλευρά του πολιτισμού τους λιγότερο γνωστή, αυτή της τεχνικής και τεχνολογικής εξέλιξής τους. Κι εδώ τα επιτεύγματα ήταν λαμπρά και δείχνουν ότι κάποιοι κανόνες φυσικής, γεωμετρίας, μαθηματικών, χημείας, μηχανικής, στατικής και πολλών άλλων επιστημών δεν ήταν άγνωστοι και αποτέλεσαν τη βάση και τον οδηγό για κατασκευές, όργανα και εργαλεία που είχαν άμεση συνάφεια με την καθημερινότητά τους.

Τέτοιες εντυπωσιακές για την εποχή τους εφευρέσεις είχαν να κάνουν με πολεμικές επιχειρήσεις, με τη ζωή και τη δόμηση ολόκληρης της πόλης και κάθε κτιρίου ξεχωριστά, με τις καθημερινές εργασίες τους, όπως τις γεωργικές, τις κτηνοτροφικές και άλλες, με τη διαχείριση υδάτων, με τη ναυσιπλοΐα και τη ναυπηγική, τη μίξη μετάλλων, την ψυχαγωγία, εν γένει με την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση του καθημερινού ανθρώπινου βίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

πηγή: aet