Στα άκρα η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς. Πριν από λίγο, οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν πως θα προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 7 μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου, μετά και την άκαμπτη, όπως τη χαρακτήρισαν, στάση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα κάνουν συλλαλητήριο στη Βουλή, ανακοίνωσαν και αρνήθηκαν να συζητήσουν ξανά με τον υπουργό Υγείας, τον οποίο χαρακτήρισαν τελείως αναξιόπιστο, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης. Ειδικά για τον κ. Λοβέρδο, είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλέον τις συνέπειες των όσων λέει και κάνει, αναφερόμενοι στη φράση του υπουργού «το νομοσχέδιο θα περάσει πάνω από το πτώμα μου».

Παράλληλα, καταγγέλλουν τον υπουργό για χρήση απεργοσπαστικών μηχανισμών και καλούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ να μην παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη.

Δεν θα μας σταματήσει ο «συντεχνιασμός»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

Όπως είπε, θα εξυπηρετηθούν από περίπου 16.000 συμβεβλημένους με ταμεία γιατρούς, από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Ανακοίνωσε μάλιστα πως τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο και όχι μόνον για τις ημέρες της απεργίας.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία γίνεται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε το μήνυμα ότι αυτή την φορά την Πολιτεία δεν θα την σταματήσει ο «συντεχνιασμός», αλλά θα προχωρήσει στη θέσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζοντας μέχρι τέλους τον αγώνα της υπέρ του πολίτη.

Ανέφερε επίσης ότι η δημόσια ρητορική των ημερών αυτών δεν έχει να κάνει με το πολυνομοσχέδιο, αλλά με άλλα θέματα και πρόσθεσε ότι ο «αγώνας» αυτός γίνεται από ορισμένους συνδικαλιστές των γιατρών όχι από την πλειοψηφία τους γιατί – όπως είπε – δεν θέλουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , «δεν την θέλουν γιατί από 7.000 – 8.000 οι γιατροί του ΙΚΑ θα αυξηθούν σε 36.000».

Υποστήριξε πως από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει το επιχείρημά τους ότι το νομοσχέδιο μεταβάλλει τους γιατρούς σε συμβεβλημένους γιατρούς με 600 ευρώ το μήνα – καθώς ο νόμος ορίζει, από τις 15 Δεκεμβρίου που αναρτήθηκε, το αντίθετο ακριβώς – «γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας αυτός γίνεται για λόγους, τους ίδιους που από τη δεκαετία του ’80 δεν άφησαν κανένα υπουργό ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ να θεσπίσει επιτέλους την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». «Δεν την θέλουν. Το πολεμούν αυτό. Αυτή τη φορά όμως αυτός ο αγώνας που γίνεται γι’ αυτό το σκοπό – τον αδιαφανή και μη λεγόμενο – δεν θα είναι κερδοφόρος για τους γιατρούς του ΙΚΑ που μπαίνουν σε αυτή τη μάχη με αυτό τον τρόπο», σημείωσε, καταλήγοντας πως η πλειοψηφία επιδοκιμάζει, ενώ ανέφερε ότι τώρα που καταλαβαίνουν ότι το “πρόσημο” της απεργίας είναι ανύπαρκτο μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν “γιατί όλη αυτή η φασαρία”».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «περίεργη μορφή κινητοποιήσεων και καταλήψεων» και είπε ότι ο άξονας αυτών είναι ορισμένοι μείζονες συνδικαλιστές του ιατρικού χώρου που υποβοηθούνται στο να κρατάνε την κατάληψη μέρες από ορισμένους άλλους που έχουν μια «μαχητική προσέγγιση» της ιατρικής.
Εξήγησε πως με την πρωτοβάθμια υγεία όπως διαρθρώνεται με το νομοσχέδιο πολλοί γιατροί θα είναι πολύ κοντύτερα στον πολίτη.