«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός» τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας για την αφρικανική σκόνη που σκέπασε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στις εξής ημερομηνίες:

  • 7 Μαρτίου 1902
  • 28 Μαρτίου 1931
  • 23 Απριλίου 1965
  • 14 Απριλίου 2008
  • 21 Μαΐου 2008
  • 17 Απριλίου 2005

Επίσης, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

Πώς δημιουργήθηκε το απόκοσμο χρώμα

«Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή -όπως γίνεται συνήθως- οπότε η σκόνη δεν “ξεπλύθηκε” και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το “απόκοσμο” χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός, όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα» γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Τι περιείχε η αφρικανική σκόνη

Αργίλιο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο και τιτάνιο περιείχε η αφρικανική σκόνη, που σκεπάζει την Ελλάδα εδώ και μέρες, με το φαινόμενο να κορυφώνεται χθες, Τρίτη, βάφοντας κόκκινο τον ουρανό της Αττικής αλλά και της Καλαμάτας.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στα social media, συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης, που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.

Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10 μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη, η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω των ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης.

Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνηΗ ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του…

Posted by Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ on Wednesday, April 24, 2024