Εκεί που λέγαμε πως θα παραλάβουμε σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα 4 μεγάλα υπερσύγχρονα σκάφη που έχει ανάγκη το Λιμενικό Σώμα της χώρας μας, για την κάλυψη των περιπολιών στο Αιγαίο, διαπιστώνεται πλέον ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια ακόμη. Κι αυτό γιατί η εταιρεία που είχαμε συμφωνήσει να τα κατασκευάσει, κήρυξε… πτώχευση.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πριν από 3 χρόνια είχε προκηρυχθεί από το ελληνικό Δημόσιο διαγωνισμός για την προμήθεια έως και τεσσάρων παράκτιων περιπολικών σκαφών τύπου P355 που έχουν μήκος πάνω από 30 μέτρα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στον εν λόγω διαγωνισμό επικράτησε ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa που εδρεύει στην Τεργέστη.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν ξεκίνησε την κατασκευή των υπερσύγχρονων σκαφών αλλά δεν πρόλαβε καν να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Ο όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa κατέθεσε αίτηση ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, κάνοντας χρήση του Πτωχευτικού Δίκαιου της Ιταλίας. Με την κίνηση αυτή, έχασε και την εγγυητική επιστολή των 600.000 ευρώ που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού της χώρας μας. Και τώρα όλα ξεκινάνε από την αρχή για εμάς.

Τουτέστιν θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός, να επιλεγεί ανάδοχος και μετά να πάμε στο στάδιο της ναυπήγησης των σκαφών. Όλο αυτό θα μας πάρει μερικά χρόνια ακόμη (ήδη μας είχε πάρει 3 έτη από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι το στάδιο λίγο πριν την έναρξη ναυπήγησης από τους Ιταλούς).

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο που η αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκηρύσσει ανοικτή δημόσια διαβούλευση, μη δεσμευτικής συμμετοχής οικονομικών φορέων για τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους διακήρυξης για την «Προμήθεια 6 παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των 30 μέτρων». Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 99.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως κάθε σκάφος κοστολογείται στα 16.500.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να παραλάβουμε τα σκάφη γρήγορα – όσο γρήγορα τέλος πάντως θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμαστε με τέσσερα ίδιου τύπου σκάφη, αλλά είναι λίγα προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια τόσο οι τουρκικές προκλήσεις όσο και οι μεταναστευτικές ροές.