«Η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια και αφήνει τους αστυνομικούς να κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να επιβιώσουν», είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Αγαθάγγελου Παπαδόπουλου, στην κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι «ο μισθός του Αγαθάγγελου ήταν γύρω στα 900 ευρώ και δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα. Πολλοί συνάδελφοί του για να επιβιώσουν κάνουν δυο και τρεις δουλειές. Ο συγκεκριμένος, όπως είπε ο πατέρας του, έχει δουλέψει παλιότερα ως delivery».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «για να επιβιώσει ένας αστυνομικός με 900 ευρώ και πολλές φορές όταν είναι παιδιά από την επαρχία που δεν έχουν εδώ σπίτια και έρχονται για να προσφέρουν στην ελληνική αστυνομία με ενοίκια και καθημερινότητα, αυτά τα παιδιά μετά τις 5-6 του μήνα δεν μπορούν να αντέξουν».

Σε ερώτηση για το αν ο ειδικοί φρουροί παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους αστυνομικούς απάντησε ότι «οι ειδικοί φρουροί και οι αστυνομικοί που προέρχονται από ειδικούς φρουρούς έχουν άλλα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή παίρνουν γύρω στα 15% – 20% λιγότερα».

Επιπλέον ανέφερε πως «πολλές φορές δεν βγάζουν το κράνος για να μην τους αναγνωρίσουν. Δηλαδή όταν σας φέρνει εσάς την πίτσα δεν θέλει να δείτε τα χαρακτηριστικά του, γιατί μετά μπορεί να τον δείτε στη μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ».

Πώς σκοτώθηκε ο Αγαθάγγελος

Ο 31χρονος Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος ήταν αστυνομικός και πιο συγκεκριμένα ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ και φέρεται να εργαζόταν παράλληλα σε οικοδομικές εργασίες, εκτελώντας χρέη οδηγού.

Την ώρα της κατάρρευσης τοίχου του κτιρίου, ο 31χρονος βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με μαρτυρία, ο 31χρονος πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έγινε, νόμιζα ότι ήταν μπάζα που έπεφταν από σωλήνα. Είδα τη σκόνη. Από τις φωνές των ανθρώπων που έλεγαν “καλέστε την Αστυνομία” αντιλήφθηκα τι συμβαίνει», ανέφερε μάρτυρας και πρόσθεσε: «Όταν καταλάγιασε η σκόνη και βγήκαμε στο μπαλκόνι, είδαμε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένοι οι εργάτες. Πυροσβεστική, Αστυνομία ήρθαν πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν. Αυτό που είπαν είναι ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια να τον βγάλουν, παλεύανε πολλή ώρα».

Εννέα συλλήψεις

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η Αστυνομία για τη χθεσινή τραγωδία με έναν νεκρό στον Πειραιά.

Επτά από τους εργαζόμενους στις εργασίες του κτιρίου προσήχθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Δημοτικού Θεάτρου και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στην εισαγγελία.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ των συλληφθέντων είναι εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορούνται για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού.

Στο κτίριο επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ εκλήθη επίσης η 1η ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε εκδοθεί ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες από τον δήμο Πειραιά.

Για το περιστατικό, διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.