Κάθε Άνοιξη, το Open House Athens φιλοξενεί μια εκπληκτική γιορτή αρχιτεκτονικής, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά μέσα στα κτίρια της πόλης. Φέτος, μια νέα συμμετοχή προστίθεται στο θεσμό αυτό, καθώς η Εθνική Τράπεζα ανοίγει τις πύλες σε πέντε από τα εμβληματικά της κτίρια, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.
Το Open House είναι ένας παγκόσμιος θεσμός, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1992, ο οποίος προβάλλει την αξία της αρχιτεκτονικής μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε εμβληματικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης.
Για ένα διήμερο (13 και 14 Απριλίου) η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.
Για το 2024 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά 70+ κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 5 κτιρίων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συμμετέχει στη δράση για πρώτη φορά. Κάθε ένα από αυτά κρύβει μια πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική Τράπεζα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας και καλεί το κοινό να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την ιστορία των κτιρίων, η οποία συνδέεται σημαντικά με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Οι 5 συμμετοχές συστήνονται ανεπιφύλακτα σε κάθε επισκέπτη, αφού πρόκειται για χώρους αρχιτεκτονικής αξίας που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Πάμε να δούμε τα κτίρια της Εθνικής Τράπεζας που συμμετέχουν στη δράση, ώστε να έχετε ορισμένες πληροφορίες πριν τα επισκεφθείτε και από κοντά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Μέγαρο Μελά
Σχεδιασμένο το 1874 από τον Ερνέστο Τσίλλερ, το Μέγαρο Μελά έχει χαρακτηριστεί ως οίκημα χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας (1974 ΥΠΠΟ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής του, το οποίο για πολλά χρόνια λειτούργησε ως το πρώην Ταχυδρομείο. Είναι ένα κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής και αναλογιών, με εσωτερικό κλειστό αίθριο πλήρους ύψους και περιμετρικές στοές. Στο ισόγειο, η κεντρική του αίθουσα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων και διαλέξεων, ενώ μια πτέρυγα στεγάζει έργα τέχνης από την καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.
Μικρό Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εγκαταστάθηκε στο κτίριο αυτό, την τέταρτη κατά σειρά έδρα του, το Νοέμβριο του 1891, στις εγκαταστάσεις που ενοικίαζε από τον ιδιοκτήτη Κωσταντίνο Βούλτσο. Παρέμεινε σε αυτό μέχρι το Noέμβριο του 1934, όταν μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η αποκατάσταση του κτιρίου έγινε το 1997 από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη. Το κτίριο ξεχωρίζει για τον επιβλητικό αρχιτεκτονικό του διάκοσμο, τόσο στο εξωτερικό και κυρίως στο εσωτερικό, ο οποίος ακολουθεί τις αρχές του εκλεκτισμού.
Παλαιό Χρηματιστήριο
Ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης αποτελεί το κτίριο που στέγασε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, κατά τα έτη 1934 ως 2005. Χτίστηκε το 1931 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικόλαου Ζουμπουλίδη, ενώ το 1965-1968 επεκτάθηκε καθ’ ύψος. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος διαφόρων εκδηλώσεων και μελλοντικά θα αποκατασταθεί πλήρως με μέριμνα της Εθνικής Τράπεζας.
Μέγαρο Διομήδη
Το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Τον σχεδιασμό και την εποπτεία της κατασκευής, που ολοκληρώθηκε το 1926, ανέλαβε το Τεχνικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας, με αρχιτέκτονα τον Νικόλαο Ζουμπουλίδη. Το 2000 ξεκίνησαν οι εργασίες στερέωσης και ανάπλασής του, που το μετέτρεψαν από αρχειοστάσιο σε χώρο στέγασης του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.
Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα
Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, από τα λίγα εναπομείνοντα κτίρια της οθωμανικής περιόδου που, μετά την απελευθέρωση, λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία, με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη». Το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Βασιλικόν» ή «Royal» όταν κατά την έλευση του Όθωνα στην Αθήνα (1834), ο βασιλιάς διέμεινε σε αυτό.
Στέγασε διαδοχικά το Β’ Γυμνάσιο (1852-1880), το Φρουραρχείο Αθηνών (1881), το Κακουργιοδικείο (1890-1910), οικογένειες προσφύγων (1922), αλλά και οικογένειες που νοίκιαζαν δωμάτια κατά τις δεκαετίες του ’40 και του ’60. Το 1959 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 1975 αποφασίστηκε η στέγαση του Μορφωτικού Ιδρύματός της (ΜΙΕΤ). Κατά την περίοδο 1980-1984 πραγματοποιήθηκε η αποκατάστασή του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Α. Σ. Καλλιγά και Α. Γ. Ρωμανό. Το 1984, μετά την αποκατάστασή του, η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε το κτίριο στο Μορφωτικό της Ίδρυμα, και έκτοτε εδώ στεγάζονται τα κεντρικά του γραφεία.
Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 – 16.00.
Τα παραπάνω είναι μόνο πέντε από τα κτίρια που έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε από κοντά στα πλαίσια του Open House Athens. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κτίρια που συμμετέχουν στη δράση, τις ώρες που θα είναι ανοιχτά, αλλά και τα χαρακτηριστικά του κάθε κτιρίου μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα openhouseathens.gr.