Υλικά
- 800 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 200 γραμμάρια φυτίνη
- 3 βανίλιες
- 2 κρόκοι Αυγό
- 2 αυγά
- 3 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν μπάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/3 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 500 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
- 1 1/2 κιλό Αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
- για πασπάλισμα
- 2 ½ κιλά ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη, τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 15’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και τα αυγά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τις βανίλιες και 5 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι.
- Προσέχουμε ώστε να προσθέσουμε αλεύρι όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι.
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170οC για 20-30 λεπτά.
- Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε στην άχνη.