Υλικά
- 3/4 φλιτζανιού σόγια σως
- 1/4 φλιτζάνι μέλι
- 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
- 1 κιλό χωρίς κόκαλα στήθος κοτόπουλο κοπανισμένο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
- 2 μέτρια κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε τη σόγια σως και το μέλι να σιγοβράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να το μέλι να διαλυθεί εντελώς, περίπου για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ, ανακατεύοντας καλά και αφήνετε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε στήθος κοτόπουλου, τα τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής και καλύπτετε με μεμβράνη.
- Χρησιμοποιήστε το σφυρί για κρέας, κοπανήστε απαλά τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να έχουν πάχος 1 εκ. Κόψτε το κάθε φιλέτο στη μέση ώστε να έχετε 4 φιλέτα περίπου με το ίδιο μέγεθος.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα φιλέτα κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε και τηγανίζετε για άλλα 3 λεπτά.
- Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο, ρίξτε σιγά-σιγά στο τηγάνι τη σάλτσα και μαγειρέψτε το κοτόπουλο για περίπου 3 λεπτά. Συγχρόνως βράζετε το ρύζι μπασμάτι για 10 λεπτά με 1 κούπα νερό σε μέτρια εστία. Μεταφέρετε το κοτόπουλο από το τηγάνι σε ξύλο κοπής αφήνοντας τη σάλτσα να πήξει.
- Μειώστε την θερμότητα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κόβετε το κοτόπουλο σε φέτες. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα, ραντίζετε με τη σάλτσα, πασπαλίζετε με τα κρεμμυδάκια και γαρνίρετε με το ρύζι.