Υλικά

  • 3/4 φλιτζανιού σόγια σως
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κιλό χωρίς κόκαλα στήθος κοτόπουλο κοπανισμένο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
  • 2 μέτρια κρεμμυδάκια κομμένα  σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τη σόγια σως και το μέλι να σιγοβράσουν σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να το μέλι να διαλυθεί εντελώς, περίπου για 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ, ανακατεύοντας καλά και αφήνετε στην άκρη.  Εάν χρησιμοποιείτε στήθος κοτόπουλου, τα τοποθετείτε σε ένα ξύλο κοπής και καλύπτετε με μεμβράνη.
  3. Χρησιμοποιήστε το σφυρί για κρέας, κοπανήστε απαλά τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να έχουν πάχος 1 εκ. Κόψτε το κάθε φιλέτο στη μέση ώστε να έχετε 4 φιλέτα περίπου με το ίδιο μέγεθος.
  4. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα φιλέτα κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε και τηγανίζετε για άλλα 3 λεπτά.
  5. Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο, ρίξτε σιγά-σιγά στο τηγάνι τη σάλτσα και μαγειρέψτε το κοτόπουλο για περίπου 3 λεπτά. Συγχρόνως βράζετε το ρύζι μπασμάτι για 10 λεπτά με 1 κούπα νερό σε μέτρια εστία. Μεταφέρετε το κοτόπουλο από το τηγάνι σε ξύλο κοπής αφήνοντας τη σάλτσα να πήξει.
  6. Μειώστε την θερμότητα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα. Κόβετε το κοτόπουλο σε φέτες. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα, ραντίζετε με τη σάλτσα, πασπαλίζετε με τα κρεμμυδάκια και γαρνίρετε με το ρύζι.