Υλικά
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
- 56 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα
- 4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο 500 γραμμάρια η κάθε μία
- 150 ml ελαιόλαδο
- 300 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 800 γραμμάρια ντοματάκια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 5 πατάτες κομμένες σε κύβους
- 1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
- 150 ml κρασί ξηρό λευκό
- 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά το κρέας και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το μισό λάδι και σοτάρετε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.
- Μεταφέρετε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες.
- Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας.
- Δεν σοτάρετε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.
- Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάρατε το κρέας ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύετε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτετε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Ρίχνετε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας και βάζουμε τριγύρω τις πατάτες.
- Βάζετε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος.
- Σκεπάζετε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινόχαρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
- Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζετε το φαγητό, δυναμώνετε λίγο το φούρνο και αφήνετε τα υγρά να εξατμιστούν και το κοκκινιστό να μελώσει.
- Το βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
- Σερβίρετε τις φέτες κρέατος με τη σάλτσα, περιχύνετε με λίγο αγουρέλαιο, πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύετε με τις πατάτες.