Υλικά

  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
  • 56 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • 4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο 500 γραμμάρια η κάθε μία
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 800 γραμμάρια ντοματάκια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 5 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1/2 κουταλιά  γλυκού ζάχαρη
  • 150 ml κρασί ξηρό λευκό
  • 250 ml ζωμός κρέατος ή νερό

Εκτέλεση

  1. Πλένετε καλά το κρέας και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το μισό λάδι και σοτάρετε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά.
  3.  Μεταφέρετε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες.
  4. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας.
  5. Δεν σοτάρετε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάρατε το κρέας ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
  7. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύετε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  8. Προσθέτετε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
  9. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Ρίχνετε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας και βάζουμε τριγύρω τις πατάτες.
  10. Βάζετε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος.
  11.  Σκεπάζετε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινόχαρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.
  12. Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζετε το φαγητό, δυναμώνετε λίγο το φούρνο και αφήνετε τα υγρά να εξατμιστούν και το κοκκινιστό να μελώσει.
  13. Το βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.
  14. Σερβίρετε τις φέτες κρέατος με τη σάλτσα, περιχύνετε με λίγο αγουρέλαιο, πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύετε με τις πατάτες.