Υλικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 φλιτζάνια του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 4-5 γαρύφαλλα
- 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 500 γραμμάρια χοιρινό ψαχνό από μπούτι
- 3 μεγάλα κυδώνια
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα κυδώνια από τη φλούδα, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και σε ένα τηγάνι βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, κόβετε το χοιρινό σε μερίδες και το σοτάρετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Το βγάζετε και αυτό και το ακουμπάτε δίπλα στα κυδώνια.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίχνετε μέσα τις μερίδες του χοιρινού, προσθέτετε το κρασί, τη κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα.
- Προσθέτετε στη κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, διαλύετε το πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και το ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε.
- Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά.
- Προσθέτετε τα σοταρισμένα κυδώνια, μετριάζετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά την διαδικασία προσθέτετε λίγο νερό.