Υλικά

  • 170 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 128 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 240 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 βανίλιες
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δυο διαφορετικά μπολ. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες και σε άλλο ένα μπολ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο.
  2. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
  3. Έπειτα χτυπάμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη με το μίξερ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
  4. Τέλος ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα μας μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά πλήρως.
  5. Λαδώνουμε λίγο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω-κάτω για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα το φούρνο.
  6. Για το σιρόπι βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 5′ και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα για να τραβήξει τα υγρά και το σιροπιάζουμε κατά μήκος.