Αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητες για την εκκαθάριση συναλλαγών που γίνονται σε ευρώ έχει ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο εν όψει Brexit.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, καθημερινά εκκαθαρίζονται στο Λονδίνο συναλλαγές σε παράγωγα με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, ύψους 101 δισ. ευρώ ενώ οι ανοικτές θέσεις των συναλλαγών αυτών ανέρχονται σε περίπου 33 τρισ. ευρώ ή πάνω από το 90% όλων των συναλλαγών παραγώγων σε ευρώ που γίνονται σε όλο τον κόσμο.
Η Τράπεζα εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο η αρμοδιότητά της για τις συναλλαγές αυτές να μειωθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπονομεύοντας την εποπτεία της σε μία συστημικά σημαντική δραστηριότητα.
Σε δηλώσεις του ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε το ενδεχόμενο οι δραστηριότητες του clearing να πρέπει να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην ΕΕ, εάν το πλαίσιο που θα υπάρχει μετά το Brexit περιορίζει τις αρμοδιότητές της. Σήμερα, η εξουσία της ΕΚΤ ασκείται μέσω της συμμετοχής της σε εποπτικά πάνελ, στα οποία μετέχουν η φιλοξενούσα χώρα και διεθνείς επόπτες και τα οποία στηρίζονται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Οι νέες αρμοδιότητες που ζητά η ΕΚΤ, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έδιναν στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην αναγνώριση και εποπτεία συστημικά σημαντικών οίκων εκκαθάρισης εκτός της ΕΕ, εφόσον αυτοί χειρίζονται «σημαντικά ποσά» συναλλαγών σε ευρώ. «Οι τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στο Ευρωσύστημα να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει κινδύνους που συνδέονται με κεντρικές δραστηριότητες εκκαθάρισης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και τη σταθερότητα του ευρώ», όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της
Η προτεινόμενη τροποποίηση (του καταστατικού της ΕΚΤ) εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ρύθμισης της ΕΕ για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών και των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει τις αρμοδιότητές της στο clearing.