Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζήτησε το ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεση βιωσιμότητας διατήρησε τον όρο «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Η έκθεση κινείται στο ίδιο πνεύμα με αυτό του Φεβρουαρίου με τη μόνη διαφορά ότι ενσωματώνει και τα ευρωπαϊκά μέτρα αναδιάρθρωσης.
Το ΔΝΤ άναψε το «πράσινο φως» σε μια επί της αρχής προληπτική Συμφωνία (Stand-By Arrangement) για ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συμφωνία, που στηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει εγκριθεί επί της αρχής, κάτι που σημαίνει ότι θα καταστεί ενεργή μόνο όταν το ΔΝΤ θα λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διασφαλίσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά.
Η «συνταγή» του ΔΝΤ για το χρέος
Μεγαλύτερες παρατάσεις χάριτος για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, «πάγωμα» των τόκων αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με την ανάπτυξη είναι η «συνταγή» του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει για το Ταμείο «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Το χρέος σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναμένεται να υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% που είναι σήμερα. Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κινηθούν υψηλότερα του ορίου του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 για να αυξηθούν στο 20% έως το 2030 φθάνοντας περίπου στο 45% του ΑΕΠ έως το 2060. Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 150% του ΑΕΠ έως το 2030 και να σημειώσει στη συνέχεια εκρηκτική αύξηση φθάνοντας το 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα Eurogroup Μάιος 2016 και Ιούνιος 2017 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο.
Η ανάλυση αυτή του ΔΝΤ δεν διαφέρει από την έκθεση του Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι το ΔΝΤ διατηρεί την ασφυκτική πίεση προς την Ευρώπη και ειδικότερα προς το Βερολίνο που αντιδρά για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Τράπεζες: Πιθανόν να μην φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ
Όπως και τον Φεβρουάριο έτσι και τώρα το ΔΝΤ αναφέρει ότι λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου «κόκκινων δανείων» εκτιμά ότι απαιτείται ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για να καλύψει «ενδεχόμενες πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης». Μάλιστα συμπληρώνει ότι «το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές». Και συστήνει την ολοκλήρωση νέων ελέγχων (bank asset quality review) στο τραπεζικό σύστημα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος ως απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Νέες δεσμεύσεις και «οροφή» χρέους
Η ελληνική πλευρά στη δική της επιστολή καταγράφει τις 7 νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, ενώ συναινεί και για «οροφή» χρέους στα 325 δισ. ευρώ. Το τεχνικό μνημόνιο που συνοδεύει τη βασική συμφωνία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η οροφή στο χρέος κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα 325 δισ. ευρώ για φέτος και το 2018.