Με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Bild να κυριαρχούν στην επικαιρότητα, πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Λίγες μέρες μετά το «πράσινο φως» του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας για μια ακόμα φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε: «Δεν συζητάμε ούτε αυτά, ούτε κανένα άλλο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Το Βερολίνο παραμένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018 θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το χειρότερο σενάριο για την ελληνική πλευρά, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, είναι μια επανάληψη ή επαναδιατύπωση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, στην οποία γινόταν μια γενική περιγραφή των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.
Τα θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Εξαιρετικά συγκρατημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας τον συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το κοινό έδαφος ενός τέτοιου συμβιβασμού.
Η ελληνική πλευρά αναζητά συνολική λύση που να ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.