Ρευστότης μηδέν! Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά με το διαθέσιμο μετρητό των επιχειρήσεων από τις αρχές του χρόνου να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την εμφάνιση της κρίσης.
«Οι δυο τρεις τελευταίοι μήνες είναι άθλιοι» ανέφερε στην Καθημερινή κορυφαίος τραπεζίτης.
Μάλιστα αναμένεται η κατάσταση να δυσκολέψει εξαιτίας της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας και των εισφορών που θα στραγγίξει ότι έχει μείνει στα ταμεία.
«Προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε στην κυβέρνηση, αλλά στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν ή δεν θέλουν να το αντιλαμβάνονται», ανέφερε.
Πλέον το μήνυμα από τις επιχειρήσεις είναι ότι το ρευστό αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.
Η πρώτη κίνηση που έκαναν επιχειρήσεις αρκετές εβδομάδες, ίσως και 2-3 μήνες νωρίτερα από τις 28 Ιουνίου 2015, που επεβλήθησαν οι περιορισμοί στην οικονομία, ήταν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στις ετήσιες εκθέσεις αρκετών εισηγμένων, το 2015, σήμερα το ποσοστό διάθεσης των ταμειακών τους διαθεσίμων κυμαίνεται από 70% έως 80% στο εξωτερικό – το υπόλοιπο 20% είναι τοποθετημένο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», υπολογίζεται ότι το 80% των ταμειακών διαθεσίμων των υγιών επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τις 55, ανήλθε κατά το 2015 λίγο χαμηλότερα από τα 10 δισ. ευρώ και είναι τοποθετημένο σε ξένες τράπεζες.
Μιλώντας στην «Κ» διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζουν τα εξής: «Στην Ελλάδα κρατάμε μετρητά μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες και τα υπόλοιπα τα ανασύρουμε κάθε εβδομάδα. Ετσι έχουμε κάποια επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Οι εταιρείες από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls έθεσαν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν την προμήθεια των απαραίτητων για την παραγωγή πρώτων και λοιπών υλών από το εξωτερικό, διατηρώντας έτσι επαρκή χρηματικά διαθέσιμα σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος. Επόμενη κίνηση ήταν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, προμηθευτές αλλά και εργαζομένους, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη και το κύρος της επιχείρισης.