Ανήσυχοι είναι οι Κινέζοι επενδυτές που «βομβαρδίζονται» από ερωτήσεις εταιρειών σχετικά με την «έκθεσή» τους στη Zhongrong Internation Trust Co,  μεγάλη σκιώδη τράπεζα της Κίνας, καθώς η τελευταία έχασε πληρωμές για δεκάδες προϊόντα σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα σχετικά ερωτηματολόγια, με περισσότερες από 100 ερωτήσεις σύμφωνα με το Reuters, έχουν φτάσει και σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες σε Σανγκάι και Σενζέν, τις οποίες ρωτούν σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένες σε προϊόντα της Zhongrong, καθώς τρεις από τις εισηγμένες εταιρείες ενημέρωσαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι δεν έχουν λάβει πληρωμές για προϊόντα από τη Zhongrong.

Η ρευστότητα της Zhongrong δημιουργεί μεγαλύτερους φόβους αλλά και το ρίσκο της μετάδοσης σε ένα οικονομικό σύστημα που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, όπως η επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία.  Η Zhongrong διαχειριζόταν στο τέλος του 2022 περιουσία αξίας περίπου 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ φαίνεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε προϊόντα της αγοράς ακινήτων.

Παρέμβαση στο Χρηματιστήριο

Για να σταματήσει η διολίσθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, οι κινεζικές αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν από επενδυτικά κεφάλαια, να σταματήσουν – τουλάχιστον γι αυτή την εβδομάδα- να είναι «καθαροί» πωλητές μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, οι αρχές εξέδωσαν το λεγόμενο «παράθυρο καθοδήγησης» σε εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων, ζητώντας τους να απόσχουν για μια ημέρα από την πώληση περισσότερων μετοχών από αυτές που αγόρασαν.

Η τακτική είναι γνωστή και αποσποπεί στο να ανακόψει την καθοδική κίνηση στα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η κρίση στον κλάδο των σκιωδών τραπεζών βρίσκεται προ των πυλών.

Παρόλα αυτά, τέτοιες οδηγίες, των οποίων ανάλογες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη στήριξη της αγοράς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι κινεζικές αρχές είχαν και πάλι υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα, ο δείκτηες CSI 300 «βούτηξε» 10% μέσα σε λίγες εβδομάδες για να φτάσει σε χαμηλό τριετίας.