Ξέρετε τι είναι το Elenxis; Αυτό που πριν από λίγα χρόνια θεωρούσαμε αδύνατο και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Σύγχρονοι υπολογιστές στα χέρια εφοριακών που έχουν τον πλήρη φάκελο με ότι έχει ή χρωστάει ο φορολογούμενος.
Θα έχετε ακούσει για τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ που σαρώνουν την αγορά με τα laptop ανά χείρας. Μάθετε λοιπόν ότι μέσα από το πρόγραμμα Elenxis οι «ράμπο» μπορούν να αντλούν πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, και εφόσον χρειάζεται κι από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που θα έχουν στην διάθεσή τους οι ελεγκτές του Δημοσίου και θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους φορολογικό στοιχείο της επιχείρησης ή επαγγελματία κατά τη διεξαγωγή τακτικού ή προσωρινού ελέγχου.
Πώς θα λειτουργεί
Με το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών» («Elenxis») θα εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, για κάθε ελεγχόμενο θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ενώ οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν επιτόπου πλέον τις επιχειρήσεις με ένα laptop ανά χείρας, μέσω του οποίου θα συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis, αντλώντας πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως μεγάλες επιστροφές ΦΠA, παρουσίαση φορολογικών παραβάσεων, λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, επιδοτήσεις, οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κλπ), απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ.
Κατόπιν, τα φορολογικά δεδομένα που θα καταχωρεί στον φορητό υπολογιστή ο ελεγκτής θα στέλνονται στο Taxis για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις.
Έρχεται «point system» για τους φοροφυγάδες
Μάλιστα το σύστημα θα εισάγει και την έννοια της μοριοδότησης, όπου τα μόρια θα αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή.
Αυτό θα γίνεται με ανάλυση του κινδύνου -όπως αυτός προσδιορίζεται από τις ανάγκες της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας- και απώτερο στόχο την ανάδειξη των υποθέσεων με τον υψηλότερο βαθμό «επικινδυνότητας» για φοροδιαφυγή.
Θα καταρτιστούν δηλαδή ειδικοί δείκτες, με βάση τους οποίους θα γίνει και κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής. Έτσι, με βάση αυτά τα δεδομένα, θα σχεδιάζονται και θα διενεργούνται διαφορετικής συχνότητας και στοχοθέτησης φορολογικοί έλεγχοι.