Πιο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις εμφανίζονται οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας να αυξήσουν τον τζίρο τους ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες κι ωφελώντας έτσι και την εθνική οικονομία. Τα παραπάνω επισήμανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ) και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BiosCOOP, επικαλούμενος μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας-ILO (2012). Μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην υπέρβαση κρίσεων, όπως συνέβη στη Φινλανδία κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στην ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους.
«Το 1992, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, που απορροφούσε σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Φινλανδίας, η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε στο 22%. Πώς βελτιώθηκε η κατάσταση; Με τη στήριξη των συνεταιρισμών εργαζομένων από το υπουργείο Εργασίας και το Φινλανδικό Συνεταιριστικό Κίνημα: δημιουργήθηκαν περίπου 1200 εργασιακοί συνεταιρισμοί σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, στη ανατολική Γερμανία ιδρύθηκαν 400, με άριστα αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις» σημείωσε. Εν έτει 2013, πρόσθεσε, η Κομισιόν εξέδωσε το εγχειρίδιο για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα ακριβώς επειδή διέγνωσε την τάση, ενώ κατά καιρούς το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανονισμούς και οδηγίες, που αφορούν τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Να αξιοποιήσουμε εγκαταλειμμένους χώρους και ανενεργό εξοπλισμό
«Κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να υπάρξει παντού. Επειδή κανένας δεν θα έρθει να ρίξει στην Ελλάδα τα λεφτά που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η ανεργία, ένας τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ας αξιοποιήσουμε τον ανενεργό εξοπλισμό των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων για να ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις. Τις αίθουσες των θεάτρων, που λειτουργούν μόνο μία μέρα την εβδομάδα. Τις παρατημένες βιοτεχνίες και βιομηχανίες με τον εξοπλισμό τους. Θα δημιουργηθούν αμέσως θέσεις εργασίας», κατέληξε.
Ξεχάστε τις κρατικές επιχορηγήσεις
Ο οικονομολόγος και τεχνικός σύμβουλος του Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ). Αθανάσιος Μπελίδης, ξεκαθάρισε ότι αυτές έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και όσα κέρδη παράγουν πρέπει να επανεπενδύονται υποχρεωτικά στην επιχείρηση και τη δημιουργία απασχόλησης. Ξεκαθάρισε ότι όποιος ενδιαφέρεται να ιδρύσει μια ΚοινΣΕΠ δεν θα πρέπει να ξεκινήσει με στόχο την επιδότηση οποιασδήποτε μορφής.
Συγκεκριμένα, είπε «ναι» στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι διατεθειμένοι να: αντικαταστήσουν την έλλειψη αρχικών κεφαλαίων με εντατική δουλειά, αναλάβουν το λογικό ρίσκο που απαιτείται, διαθέτουν έστω και ένα μικρό κεφάλαιο εκκίνησης, έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να συνεργάζονται με άλλους, είναι διατεθειμένοι να βγουν έξω για να πουλήσουν αυτό που παράγουν και …ξεγράψουν τις κρατικές επιχορηγήσεις. «Αν δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε καλύτερα όχι…», κατέληξε.
Η Μυγδονία και οι… πιγκουίνοι
Μιλώντας για τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Στέλλα Γκουδίνογλου από τη «Μυγδονία – Κοιν.Σ.Επ», έφερε ως παράδειγμα τους… πιγκουίνους, οι οποίοι στις μεγάλες χιονοθύελλες συγκεντρώνονται όλοι μαζί σαν μία συμπαγής μπάλα. Δεν μετακινούνται αλλά κινούνται τοπικά από μέσα προς τα έξω για να εναλλάσσονται τα μέλη της ομάδας και να μπορούν να μένουν όλα ζεστά. Σε ανθρώπινους όρους, αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την επιβίωση με κοινωνική αλληλεγγύη.
«Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. πρέπει απαραίτητα να έχουν καλή χημεία, κοινούς στόχους, κοινή κουλτούρα, συνεργατικότητα, δήλωση των προθέσεων τους εξ αρχής, τήρηση ενός άγραφου συμβολαίου ηθικής. Η έλλειψη αυτών δημιουργεί προβλήματα συνεργασίας, τα οποία είναι αρνητικά για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και δρουν διαλυτικά ενώ η προσπάθεια αποκατάστασης οδηγεί την επιχείρηση πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Εφορίες και δήμοι δεν βοηθούν
Η κ. Γκουδίνογλου τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης ενημέρωση του δημόσιου τομέα σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των Κοιν.Σ.Επ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα, πχ, στις εφορίες και τους δήμους. «Δεν υπάρχει ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την σημαντικότητα της δημιουργίας των Κοιν. Σ.Επ και της συμβολής τους στην τοπική ανάπτυξη. Δεν υποστηρίζονται όσες δημιουργούνται και γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης και ομηρίας ανέργων από αρκετούς δήμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητείται ο θεσμος» κατέληξε.