Η βουλγαρική Βουλή ομόφωνα αποφάσισε, χωρίς συζήτηση, να απαλλάξει από τα καθήκοντά του, τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΒΝΒ) Τσβέταν Γκούνεφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το τμήμα εποπτείας των τραπεζών. Και οι 108 βουλευτές που ψήφισαν, τάχθηκαν υπέρ αυτής της απόφασης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Το σχέδιο της πρότασης για την απαλλαγή του Τσβέταν Γκούνεφ από τα καθήκοντά του, εισήχθη από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB Τσβέταν Τσβετάνοφ και μια ομάδα βουλευτών, με την αιτιολογία, ότι ο κ. Γκούνεφ δεν είχε ασκήσει τα καθήκοντά του από τα μέσα του Ιουνίου 2014.

Ο κ. Γκούνεφ αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και ειδικότερα για αποτυχία εκπλήρωσης του νομικού του καθήκοντος, να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου κατά της ΚΤΒ για παρατυπίες και παραβάσεις που εντοπίστηκαν στις δραστηριότητες της τράπεζας.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, το Εφετείο της Σόφιας απομάκρυνε τον κ. Γκούνεφ από τη θέση του υποδιοικητή της ΒΝΒ.

Η ΚΤΒ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εποπτείας στις 20 Ιουνίου 2014, έπειτα από μια μαζική “φυγή” καταθέσεων, που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας και την οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας της.

Ύστερα από πέντε μήνες, διάστημα στο οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς εποπτείας (σ.σ. η Κεντρική Τράπεζα διόρισε εποπτικό συμβούλιο στην KTB, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων, στις 20 Ιουνίου), τον Νοέμβριο έγινε η αφαίρεση της άδειάς της και βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

Εξάλλου, πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο (SAC) της Βουλγαρίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει ο βασικός μέτοχος της Corporate Commercial Bank (KTB), η εταιρεία Bromak EOOD και άλλοι μέτοχοι, κατά της απόφασης αφαίρεσης της άδειάς της από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2014.

Ουσιαστικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει την άδεια της ΚΤΒ, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, η οποία, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2014.