Οκτώ τράπεζες και τρεις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες υπέγραψαν τη συμφωνία για τη διαγραφή των χρεών φτωχών πολιτών, ακολουθώντας το «παράδειγμα» που έδωσαν, πρώτοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιες επιχειρήσεις της Κροατίας.
Πρόκειται για τις τράπεζες Zagrebacka Banka, OTP bank, Hypo Alpe Adria Bank, Raiffeisenbank Austria, Privredna Banka Zagreb, Erste & Steiermaerkische Bank, Sberbank και Societe Generale-Splitska Banka, και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Vipnet, Tele2 και Croatian Telecom.
Η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας της Κροατίας Μιλάνκα Όπασιτς δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός δανειστών «αγκάλιασε» μια εθελοντική συμφωνία. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επέδειξαν κοινωνική υπευθυνότητα.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μήνυμα για την μη καταβολή των οφειλών που έχουν οι πολίτες.
Προηγήθηκαν οι συμφωνίες για τη διαγραφή χρεών φτωχών πολιτών με τους δημάρχους του Ζάγκρεμπ, της Ριέκα, του Σπλιτ και του Όσιγιεκ.
Η κ. Όπασιτς κάλεσε και άλλες πόλεις και δήμους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το σχήμα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το ανώτατο όριο για τη διαγραφή χρεών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και δημόσιες επιχειρήσεις είναι 10.000 και 25.000 κούνα, αντίστοιχα.
Το συνολικό χρέος των πολιτών που καλύπτει το συγκεκριμένο «σχήμα» είναι περίπου 1,5 δισ. κούνα (στις 30 Σεπτεμβρίου 2014), ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι “παγωμένοι” για περισσότερο από ένα έτος.
Εξάλλου, η υπουργός επανέλαβε ότι όλες οι πόλεις και οι δήμοι είναι ενεργά συνδεδεμένοι με τη συμφωνία, απαντώντας στις κατηγορίες της κοινωνικής οργάνωσης “Blokirani”, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο τις πόλεις του Σπλιτ, του Όσιγιεκ, της Ριέκα και του Ζάγκρεμπ.
“Η κυβέρνηση κάλεσε όλες τις πόλεις και τους δήμους να συμμετάσχουν στη συμφωνία, όμως δεν μπορεί να τους αναγκάσει να διαγράψουν μέρος των χρεών (των φτωχών πολιτών) που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους” αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.