Σε περίπου 70 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στη ΔΕΗ και σε 126 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΠΟΨΗ».
Όπως γράφει η εφημερίδα: «Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε στην εφημερίδα μας για τα χρέη των εταιρειών του κ. Μυτιληναίου προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία στα τέλη Ιουνίου ανέρχονταν αισίως σε περίπου 126.750.000 ευρώ.
Όμως εταιρεία του κ. Μυτιληναίου, και συγκεκριμένα η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, έχει ως γνωστόν χρέη και προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, το χρέος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 70.000.000 ευρώ, την επανασυσσώρευση δε χρέους ήρθε να επιβεβαιώσει η τελευταία Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Τι αναφέρει σε αυτήν η ΔΕΗ; Ότι “η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ παρά την έκπτωση που δόθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων (δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο) εξακολουθεί να καταβάλλει μέρος της αξίας των τρεχουσών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας”».
Η ΑΠΟΨΗ τονίζει πως: «Πρόκειται για μια πραγματικά περίεργη υπόθεση όσον αφορά τόσο τη συμπεριφορά τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ όσο και την αντίδραση ή καλύτερα τη μη ύπαρξη αντίδρασης από πλευράς των αρμοδίων στην κυβέρνηση. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί, για χάρη τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και μετά από πιέσεις της, το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος πλειοψηφίας τής ΔΕΗ συγκάλεσε στις αρχές του έτους Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Στη συνέλευση αυτή αποφάσισε λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να δοθούν στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έκτακτες επιπλέον εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, οι οποίες για την περίπτωση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ οδηγούσαν σε τιμές κάτω του κόστους τής ΔΕΗ.
Αφού λοιπόν η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ επεδίωξε από την κυβέρνηση την απόφαση αυτή από το κράτος, εν συνεχεία δεν τη δέχεται εν τοις πράγμασι και για άλλη μια φορά πληρώνει για τις καταναλώσεις ρεύματος ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Το να πιέζει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για μια απόφαση ή μια συμφωνία, αυτή να γίνεται, και εν συνεχεία να αλλάζει γνώμη και να μην την τηρεί ή να θέλει κάτι άλλο, είναι συνηθισμένο».
Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της υπενθυμίζει την περίπτωση της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
Όπως αναφέρει: «Στην αρχή ζήτησε και πήρε άδεια να καταναλώνει η ίδια στο εργοστάσιο αλουμινίου το ρεύμα που παράγει η μονάδα, εν συνεχεία ζήτησε αλλαγή της άδειας έτσι ώστε να μπορεί να πουλάει στη χονδρεμπορική αντί να καταναλώνει η ίδια το ρεύμα και, αφού έγινε δεκτό το αίτημα, εν συνεχεία ξανάλλαξε γνώμη και ζήτησε και πέτυχε τελικά το ρεύμα να το αγοράζει ο ΛΑΓΗΕ για 20 χρόνια, και μάλιστα με επιδοτούμενη τιμή την οποία θα πληρώνουμε όλοι εμείς οι “υπάκουοι” πολίτες.
Το πρόβλημα στην υπόθεση είναι ότι πρακτικές σαν και αυτή της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ με τη συστηματική μη εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και αποφάσεις σκανδαλώδεις σαν και αυτή της διαιτησίας της ΡΑΕ για τα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έως 31.12.2013, έχουν οδηγήσει τη ΔΕΗ σε ταμειακή ασφυξία, κάτι που επίσης απεικονίζεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στην τελευταία Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι ταμειακές ροές της ΔΕΗ από τις λειτουργικές της δραστηριότητες, δηλαδή από την παραγωγή και την πώληση ρεύματος, μετά από πάρα πολλά χρόνια ήταν αρνητικές, εισέπραξε δηλαδή στα ταμεία από τους πελάτες της πολύ λιγότερα απ’ αυτά που η ίδια αναγκάστηκε να ξοδέψει για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της αυτούς. Το ερώτημα είναι αν τα βλέπουν αυτά κυβέρνηση (οι υπουργοί κ. Μανιάτης, κ. Παπαγεωργίου αλλά και το οικονομικό επιτελείο) αλλά και η “ανοιχτοχέρα” ΡΑΕ. Και βέβαια τι κάνει η ίδια η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ενός πελάτη (Αλουμίνιον) που συστηματικά δεν πληρώνει».
Μάλιστα στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι: «Και τώρα στο κωμικό της υπόθεσης, μια και υπάρχει και τέτοια παράμετρος. Η δημοσιογραφική ιστοσελίδα euro2day.gr, σε άρθρο της με τίτλο «Ο Μυτιληναίος, τα “κόκκινα δάνεια” και οι… νυχτωμένοι επιχειρηματίες», αναφέρεται στα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Μυτιληναίος σχετικά με τον δανεισμό της εταιρείας του, στα πλαίσια της ετήσιας παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η πολιτική της εταιρείας του είναι να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό, γιατί οι μέτοχοι επιχειρήσεων με τυχόν κόκκινα δάνεια θα οδηγηθούν από τις τράπεζες σε δυσάρεστες εξελίξεις. Εδώ λοιπόν θα συμπληρώσουμε εμείς ότι η συνταγή του κ. Μυτιληναίου για τη μείωση του δανεισμού είναι πολύ απλή: Αντί να δανείζεται από τις τράπεζες, χρωστάει σε δημόσιες επιχειρήσεις, Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για νυχτωμένους επιχειρηματίες, αλλά για… νυχτωμένες διοικήσεις σε δημόσιες εταιρείες, για να μην πάμε πιο πέρα».