«Αν όλοι υλοποιούσαν όσα είχαν συμφωνήσει, όπως έκανε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, θα είχαμε κάνει ένα βήμα μπροστά», αναγνώρισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια συζήτησης που οργανώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση. Η Ευρώπη, όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν απροετοίμαστη. Δεν είχε μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, άρα όλα αυτά χτίστηκαν στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν ήταν καθόλου ευχάριστο», δήλωσε ο επίσημος προσκεκλημένος του, πρώην υπουργός Οικονομικών και προσεχώς Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και, ανταποκρινόμενος στο σχόλιο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Der Tagesspiegel» Στέφαν Αντρέας Κάστορ, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση ότι απαντά πολύ «διπλωματικά» σε ό,τι αφορά τις διαφορές στο στιλ διαπραγμάτευσης Ελλήνων και Γερμανών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Εξάλλου η θεωρία παιγνίων λέει ότι κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένες θέσεις στο τραπέζι, εμείς όμως δεν το βλέπουμε ως ένα “zero sum game”, ότι δηλαδή πρέπει κάποιος να κερδίσει και κάποιος να χάσει. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για την Ελλάδα και για την Γερμανία και για την Ευρώπη. Να βρούμε λύσεις με τις οποίες κερδίζουν όλοι (win-win). Αυτή ήταν η βασική μου προσέγγιση μέχρι τώρα που ήμουν υπουργός. Τώρα, ως διοικητής τράπεζας, θα δω».
Κληθείς πάντως να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο να οριστεί Επίτροπος για τον προϋπολογισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της προοπτικής, αλλά διευκρίνισε ότι, ως φεντεραλιστής, θα ήθελε η Γερμανία να δανείσει στην Ελλάδα το τριπλό Α για τα ομόλογά της.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι κάτι τέτοιο συνέβη με την κοινή πολιτική για την προστασία του ευρώ και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν καταφέρναμε όλοι στην Ευρώπη να τηρούσαν αυτό που έχουμε συμφωνήσει, όπως το έκαναν οι χώρες που χρειάστηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, τότε θα ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά. Αν αυτό που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα, το έκαναν όλοι, θα ήμασταν ένα βήμα πιο πέρα».
Νωρίτερα, παρουσιάζοντας την εκδήλωση και ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ είχε κάνει λόγο για λιγότερο και περισσότερο ευχάριστες αναφορές κατά καιρούς στον Τύπο για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τελευταία είναι περισσότερες οι θετικές αναφορές.