Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να υπόσχεται γενναίες ενέσεις ρευστότητας και να επιχειρεί να διευκολύνει το δανεισμό για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ φαίνεται πως έχουν επίδραση μόνο στους χρηματιστηριακούς δείκτες και όχι στις επιχειρήσεις και ειδικά στις επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου.
Οι νέες μακροπρόθεσμες πιστώσεις, με τις οποίες η ΕΚΤ θέλει να αναζωογονήσει την χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα ενεργοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι τράπεζες θα μετακυλήσουν στοχευμένα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη ρευστότητα αυτή.
Ειδικά στην Ελλάδα όσα χρήματα έχουν δεσμεύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή των διαρθρωτικών ταμείων έχει διοχετευθεί μόλις το 1/5. Για τον λόγο αυτό οι φορείς της αγοράς κρατούν μικρό καλάθι και για την επιτυχία του νεοσύστατου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά και για το πόσο διεισδυτικά θα αποδειχτούν τελικά τα μέτρα της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι μόνον απρόθυμες στο να διαθέσουν για νέες πιστώσεις τα κεφάλαια που προσφάτως συνέλεξαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και στο να ανταποκριθούν σε συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) , με αποτέλεσμα το πλεόνασμά του ταμείου να μην κινείται στα όρια που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου 1-1-2013 έως 31-12-2013 του ΤΕΚΕ το πλεόνασμα του κυρίου κεφαλαίου κάλυψης καταθέσεων ανήλθε το 2013 στα 54,9 εκατ. ευρώ και το πλεόνασμα του σκέλους εξυγίανσης σε 152,1 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σκοπός του ΤΕΚΕ είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αποζημίωση για το σύνολο των καλυπτόμενων καταθέσεων του ίδιου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το ΤΕΚΕ ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 100.000 ευρώ. Το όριο της καλύψεως των πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς παρεχόμενες σ’ αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες είναι 30.000 ευρώ.
Στη βάση αυτή το ΤΕΚΕ χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα, αλλά οι τράπεζες καθυστερούν να το προικοδοτήσουν.