Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 5,6 δισ. για το 2015 και το 2016 και σαρωτικές παρεμβάσεις σε Δημόσιο, ασφαλιστικό, φορολογικό και μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της οικονομίας ζητάνε οι δανειστές στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας σύμφωνα με το Realmoney της Realnews.
Η τρόικα, παρά την παραδοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων για 3% και 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και 2016. Η επόμενη αποστολή ελέγχου που θα κατέβει στην Αθήνα για τον πέμπτη έλεγχο τον Αύγουστο (σύμφωνα με το περιβάλλον Ρεν) θα πρέπει να βρει λίστες με 11.000 απολύσεις προς εκτέλεση έως τον Δεκέμβριο, 6.000 από τις οποίες καλό θα είναι να έχουν γίνει ήδη, και 12.5000 που εκκρεμούν για τη διαθεσιμότητα.
Καθόλου αμελητέα δεν είναι και η παρέμβαση που ζητείται στο ασφαλιστικό καθώς η ιδέα ενός μεγάλου ταμείου επανέρχεται. Από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων πολλές ομάδες ασφαλισμένων θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, σε βάθος διετίας, στα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ.
Όλοι οι έκτακτοι φόροι θα μονιμοποιηθούν και ειδικά αυτοί των ακινήτων θα υπολογίζονται με αντικειμενικές αξίες προ κρίσης. Η κυβέρνηση θα πιεστεί να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό σύστημα, καθώς το ήδη υπάρχον βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων του. Η τρόικα προσδοκά πως από την απλοποίηση θα απελευθερωθούν και δυναμικό και εργατοώρες που θα αξιοποιηθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ο τραπεζικός κλάδος θα υποστεί νέα συρρίκνωση καθώς θα ζητηθεί από τις τράπεζες να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, την απασχόληση και το δίκτυο καταστημάτων, ενόψει και των επερχόμενων stress tests της ΕΚΤ.
Ιδιαίτερες επιπλοκές προκαλούν η μείωση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος αυτός επηρεάζει ευθέως την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού με το ΔΝΤ για το 2020 και το 2022.