Οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας εξετάζεται ως σενάριο στο υπουργείο Οικονομικών.Η πρόταση συγκρούεται με το Μνημόνιο, το οποίο απαγορεύει ρητά τις φοροαμνηστεύσεις. Σύμφωνα με την προτελευταία επικαιροποίησή του, οι ελληνικές φορολογικές Αρχές πρέπει να διατηρήσουν τα κατάλληλα κίνητρα προς την κατεύθυνση μιας «υγιούς κουλτούρας πληρωμών» και ως εκ τούτου να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες ή να μην επεκτείνουν τις υφιστάμενες αμνηστίες για τη συλλογή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Σημειώνεται πως τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε αναφερθεί στην ανάγκη να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το διάστημα 2009-2011 να τα επαναπατρίσουν, να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τόσο η αποδυνάμωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών όσο και οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ενδεχόμενη φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας θα πρέπει να δρομολογηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να θεωρηθεί φοροαμνήστευση και να έχει τη μορφή «αναδρομικής πληρωμής φόρου». Έτσι, οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου και τον χρόνο που αυτό αποκτήθηκε.
Π.χ. κατάθεση σε ξένη τράπεζα που έγινε το 1980 θα μπορούσε να φορολογηθεί με συντελεστή 3%, αλλά κατάθεση του 2009 θα πρέπει να φορολογηθεί στην κλίμακα.