Το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και συμμετείχε ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην IPU, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
«Η Ελλάδα συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτή Ένωση και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της, στην οποία συμμετέχουν μόνιμα 163 χώρες και 10 με μία ειδική σχέση» δήλωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «στα πλαίσια λοιπόν των δραστηριοτήτων της IPU έχουμε πάντα, προς το τέλος του χρόνου, αυτή τη συνάντηση, όπου γίνεται ανασκόπηση των δραστηριοτήτων και των πορισμάτων που έχουν προκύψει όλο τον χρόνο από τις άλλες συνεδριάσεις».
Ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι «σήμερα, αυτό που συζητήσαμε, και, φυσικά, είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και ενάμισι με δυο χρόνια περίπου την IPU, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην οικονομία, όπως εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Ακούστηκαν απόψεις, οι οποίες βασικά είχαν ακουστεί και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτό που υπάρχει ως διάχυτη αγωνία από όλες τις χώρες αφορά το ζήτημα της οικονομίας, η οποία δοκιμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μήπως δημιουργήσει περιβαλλοντολογικό πρόβλημα και γενικότερα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας τόνισε ότι κατά τη συνάντηση στον ΟΗΕ, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως είναι ο ρόλος της γυναίκας σ’ αυτή την υπόθεση, ενώ εκφράστηκε και μια «γενικότερη ανησυχία που δεν είναι μόνο σημερινή», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι υποχρεωτικές, έτσι ώστε αυτά που προκύπτουν να γίνονται και νόμοι των κρατών».
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Κοινοβουλίων των Κρατών και σκοπός της είναι «η προώθηση του Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, η συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και η εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με τον οποίο συνεργάζεται στενά».
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού με Διακομματική Αντιπροσωπεία (1 βουλευτής από κάθε κόμμα ως τακτικό μέλος). Πραγματοποιούνται δύο ετήσιες Συνελεύσεις σε διαφορετική χώρα, ανάλογα με την πρόταση φιλοξενίας από τα Κοινοβούλια.