Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,4% τον Οκτώβριο του 2010, παρά τη μικρή αυξητική επίπτωση από τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα συμπεριληφθούν στο δείκτη την 15η Οκτωβρίου 2010 με αυξημένο ΦΠΑ, έναντι του Μαΐου 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank.

Πτωτική επίπτωση στο δείκτη θα υπάρξει από την μη επανάληψη των πολλών αυξήσεων στις τιμές διαφόρων προϊόντων που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2009.

Στη συνέχεια ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω στο 5,1% τον Δεκέμβριο του 2010, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της ανατίμησης του ευρώ. Έτσι, ο μέσος πληθωρισμός το 2010 θα διαμορφωθεί τελικά στο 4,7%, προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ωστόσο, αν η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2011, αυτό θα διατηρήσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (γύρω στο 4,9%) τον πληθωρισμό στους πρώτους μήνες του 2011, αλλά στη συνέχεια η πτώση του πληθωρισμού θα είναι ταχεία, στο 1,1% τον Αύγουστο του 2011 και στο 0,8% τον Δεκέμβριο του 2011 και περί το 2,1% κατά μέσο όρο το 2011.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 95% της αύξησης του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο του 2010 οφείλεται στη σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων και των τιμών των δημοσίων υπηρεσιών κατά το 9μηνο του 2010 και συνέβη παρά το ότι οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων απορρόφησαν αναπόφευκτα (λόγω της σημαντικά μειωμένης ζήτησης) ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης των φόρων με σημαντική μείωση των κερδών τους.

Όσον αφορά τα επόμενα έτη, μετά το 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, ο ελληνικός πληθωρισμός δε θα αποκλίνει σημαντικά από τον πληθωρισμό των χωρών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το 2011 θα σημειωθούν αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο νερό, στα νοσοκομεία, στα δημοτικά τέλη και σε άλλους τομείς για να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα που ακόμη παρατηρούνται σε αυτούς τους τομείς, όπως προαναφέρθηκε. Η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών αυτών θα είναι βασικός μηχανισμός με τον οποίο θα επιδιωχθεί η περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 2011.