Πρόταση στην τρόικα το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) να ονομάζεται εφ εξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξεως του 10% – 15% θα καταθέσει σήμερα η Κυβέρνηση.
Μπορεί η είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ, ωστόσο αυτό δεν θα είναι υποχρεωτικό, ενώ ειδικά για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνεται από τις εφορίες. «Η αποσύνδεση του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ είναι δεδομένη. Άπαντες θα τον καταβάλουν στις Εφορίες αφού πλέον δεν θα είναι η υποχρεωτική η πληρωμή του μαζί με τον λογαριασμό του ρεύματος», δηλώνει στέλεχος που μετείχε στις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις.
Η πρόταση προβλέπει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων να εφαρμοσθεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ή λίγο χαμηλότερο όπως δήλωναν χαρακτηριστικά χθες στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Το τμήμα της αξίας το οποίο βρίσκεται πάνω από το αφορολόγητο όριο θα φορολογείται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το 0,1%.
Ο τελικές πάντως αποφάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές αναμένεται να ληφθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.
Ο νέος φόρος, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με στόχο ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια φέτος από τον ενιαίο φόρο τα έσοδα θα είναι αισθητά χαμηλότερα, αλλά δεν θα προκύψει κενό στον προϋπολογισμό, καθώς εντός του έτους θα εισπραχθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2012 και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012 .
Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποδώσει δημοσιονομικά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα διαφορά που εκτιμάται στα θα καλυφθεί με τρεις τρόπους: από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των Δήμων. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕEΤΗΔΕ ή ΤΑΠ. Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.
Για το 2014, όμως, θα απαιτηθούν νέες αλλαγές στον ενιαίο φόρο ώστε να εισπραχθούν οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ. Στον νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων, εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων.
Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα ήδη από το 2013 και τα αγροτεμάχια. Για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Παράδειγμα
Με το νέο σύστημα – εάν η τρόικα εγκρίνει αυτούσια την εφαρμογή του – προκύπτουν ελαφρύνσεις για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σχέση με το έκτακτο τέλος όπως φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:
Διαμέρισμα 80 τ.μ. πενταετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.
Έκτακτο τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 387 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία αξίας από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 50 ευρώ.