Στην τρίτη κατηγορία κατατάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα στην καινοτομία, με επιδόσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Στις χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία, κατατάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πίνακα επιδόσεων της Ε.Ε., για το 2013.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και τη Λιθουανία. Οι χώρες αυτές έχουν επιδόσεις χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Πρωτοπόροι στην καινοτομία είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία και η Φιλανδία, που παρουσιάζουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Παράλληλα, χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Εσθονία, που έχουν επιδόσεις υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και διαμορφώνουν τη δεύτερη κατηγορία.
Χώρες με χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας είναι η Πολωνία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που έχουν επιδόσεις πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και συγκαταλέγονται στην τέταρτη κατηγορία.
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναφέρει ότι ο πίνακας επιδόσεων για φέτος δείχνει μια πιο καινοτόμο Ε.Ε., αλλά το χάσμα μεταξύ των χωρών διευρύνεται.
Η συνολική κατάταξη στην Ε.Ε. παραμένει σχετικά σταθερή με τη Σουηδία να βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Φινλανδία.
Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση από το περασμένο έτος.
Παράγοντες ανάπτυξης της καινοτομίας στην Ε.Ε. αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εμπορική εκμετάλλευση των καινοτομιών, καθώς και τα άριστα ερευνητικά συστήματα.
Ωστόσο, η μείωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και των επενδύσεων σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, κατά τα έτη 2008- 2012, επηρέασε αρνητικά τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, καταλήγει η Επιτροπή.