Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιασθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία θα δίνει ανάσα κυρίως σε όσους αδυνατούν σήμερα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος τους Φεβρουαρίου 2013 να αναθεωρήσουν, με τεχνική βοήθεια από διεθνείς ειδικούς, το υπάρχον πλαίσιο για την διευκόλυνση της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμο Κατσέλη) με τρόπο που θα διατηρεί την τραπεζική φερεγγυότητα και την πιστωτική πειθαρχία, θα αποφεύγει την χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και θα ελαχιστοποιεί των ηθικό κίνδυνο με το να επικεντρώνεται σε δανειστές που πράγματι έχουν ανάγκη.
Όπως ξεκαθαρίζεται οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποφύγουν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που θα «υποβαθμίζουν την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα».
Σημειώνεται πως οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τη ρύθμιση δανείων στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 40.000 με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία να ορίζουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη και το 2020.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ύψος των δανείων που ζητούν ρύθμιση ή διαγραφή είναι 4,2 δισ. ευρώ με 5 δισ. ευρώ. Το μέσο δάνειο ανά νοικοκυριό εκτιμάται ότι είναι 120.000 ευρώ.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε τοποθέτησή της για το ζήτημα έχει ταχθεί κατά οποιαδήποτε οριζόντιας, γενικευμένης και χωρίς κριτήρια περικοπής (κούρεμα) των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προειδοποιώντας πως το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι.