Στις 85,8 μονάδες, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Σε επίπεδο νοικοκυριών, πάντως, η κατάσταση παραμένει ζοφερή, με κυρίαρχη την απαισιοδοξία και έξι στους δέκα πολίτες να δηλώνουν πως βρίσκονται οικονομικά σε οριακό σημείο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, το 59% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει πως «μόλις που τα βγάζει πέρα», όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα ήταν στο 53%.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.
Κατά το ΙΟΒΕ, οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει «αναιμική», καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα:
– Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αντισταθμίζεται από τη διόγκωση των αποθεμάτων.
– Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρώς.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων όμως να επιδεινώνονται και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
– Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, αλλά η ανάκαμψη από τις χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα ωθεί το συνολικό δείκτη σε άνοδο.
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν καταγράφουν αξιοσημείωτη μεταβολή, ενώ η αποκλιμάκωση της πρόθεσης για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αντισταθμίζεται από ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σταθερά δυσμενείς είναι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση ενώ αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των πολιτών τον Ιανουάριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό δείκτη να κινείται εκ νέου στις -65,7 μονάδες.
Το 74% (από 78%) των ερωτηθέντων κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ ένα 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.
Εν τω μεταξύ, σταθερές παραμένουν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -67,8 μονάδες. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίζεται στο 76% (από 79%) ενώ ένα 12% (από 9%) αναμένει σταθερότητα.
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -26,3 και -28,9 μονάδες.
Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες χάνει τον Ιανουάριο έδαφος και διαμορφώνεται στις -77,2 μονάδες (από -72,3), με τα 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά να θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο (από 88%).
Σε σχέση με την ανεργία, το 88% των πολιτών (από 92%) προβλέπει ότι το επόμενο 12μηνο η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά. Μόλις ένα 4% (από 2%) κρίνει ότι θα μειωθεί ελαφρά.
Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται στο 12% τον Ιανουάριο (από 17% που ήταν το Δεκέμβριο).