Η Ουγγαρία δεν αποκλείει την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εκτίμησε πάντως ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βερολίνο.

«Δεν απορρίπτουμε σε καμία περίπτωση, το ευρώ. Αλλά δεν θέλουμε να δεσμευτούμε σε αυτό ως ανεύθυνοι», δήλωσε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Η διμερής συνάντηση, η πρώτη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μεταξύ των δύο ηγετών, θεωρήθηκε από τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης μια νίκη για τον ηγέτη της ουγγρικής κυβέρνησης. Σηματοδοτεί μια επιστροφή σε μια κάποια ομαλότητα μετά από μια περίοδο απομόνωσης της Ουγγαρίας από τη διεθνή σκηνή μετά τις επικρίσεις για τις αυταρχικές πρακτικές του Ορμπάν.

Ως προοίμιο για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Όρμπαν είχε εκτιμήσει ότι θα ήταν «ανεύθυνο» για τη χώρα του να υιοθετήσει το ευρώ αυτή τη στιγμή, σε συνέντευξή του στην γερμανική καθημερινή οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ, ενώ δεν ήταν έτοιμες, και η Ουγγαρία δεν θέλει να κάνει το ίδιο λάθος, τόνισε ο Ορμπάν.

«Μια νομισματική ένωση είναι κάτι το ιδιαίτερο», παραδέχτηκε η Μέρκελ, εκτιμώντας ότι είναι ευθύνη του κάθε κράτους το να καθορίζει τις επιλογές του στο θέμα αυτό.

«Το ερώτημα για το πού πάνε τα πράγματα», θα τεθεί όταν η ζώνη του ευρώ θα έχει φτάσει σε ένα υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης, συνέχισε η καγκελάριος προσθέτοντας: «Ο κ. Ορμπάν μας εύχεται το καλύτερο για να επιτύχουν οι προσπάθειές μας και αυτό είναι που έχει σημασία για μας».

Η Ουγγαρία πραγματοποιεί σχεδόν το 25% των εξαγωγών και των εισαγωγών της προς και από τη Γερμανία, χώρα που αποτελεί τον κύριο οικονομικό εταίρο της.

Όμως σε διάστημα δύο ετών, υπό την επίδραση του συντηρητικού πρωθυπουργού, η χώρα απομονώθηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας και της δικαιοσύνης στη χώρα, μπήκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής.

Αυτά τα θέματα ήταν στο μενού των συζητήσεων, διαβεβαίωσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι «η Ουγγαρία έκανε τροποποιήσεις στα θέματα που ήταν υπό αμφισβήτηση».